Nu har domen kommit för den 21-årige man som mördade en anställd på det LSS-boende i Enköping där han bodde.

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Särskild utskrivningsprövning innebär bland annat att vården inte kan avslutas utan att förvaltningsrätten beslutar om detta.

– Det blir mer kontroll på hur länge han ska vårdas, säger­ Elin Blank, åklagare.

En läkare kan alltså inte på egen hand avgöra när den morddömde mannen ska anses vara frisk nog att släppas ut. Det blir sannolikt en längre vårdtid.

Väntad dom

Den rättspsykiatriska utredningen visar att mannen har begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykiskt störning. Därför var domen inte oväntad förklarar Elin Blank.

– Den var väntad och helt
i linje med vad jag hade yrkat­, säger Elin Blank.

Hon anser att utredningen var enkel, bland annat eftersom mannen tidigt erkände vad han hade gjort.

– Utredningen var okomplicerad, säger Elin Blank.

Den mördade kvinnan blev bara 19 år gammal. Den 17 november 2022, några månader efter att hon tagit studenten, blev hon knivhuggen till döds på sin arbetsplats där hon börjat arbeta några veckor tidigare.

Nystartat boende

LSS-boendet heter Munk­sundets gruppbostad och drivs av företaget Sergio­ Care. Det är ett nystartat vårdboende som tar emot personer som av olika anledningar, till exempel psykisk­ sjukdom, behöver stöd i vardagen.

Den 21-årige mannen har enligt domen ”en mångfacetterad och komplex sjukdomshistoria inom det psykiatriska och neuropsykiatriska området med avvikande beteende och flertalet diagnoser, bland annat autism, samt frekventa inslag av rösthallucinationer”.

Mannen ska inte ha känt den mördade kvinnan innan hon började jobba på vårdboendet i oktober 2022. De två har dock gått i samma skola och mannen kände därför till henne.

Hade inget motiv

Mannen har i förhör sagt att han inte hade något motiv att döda just henne. Det var ”rösterna” som fick honom att döda, hade han inte haft en psykos hade det inte hänt.

Domen innebär inte att själva händelsen är färdigutredd. Det drivs också en separat utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott.

Även Inspektionen för vård och omsorg har, med anledning av mordet, inlett en tillsyn mot företaget som driver LSS-boendet.