– Att skövla Rissneskogen och sprida betongbebyggelse är inte rätt väg att gå, säger han.

Han menar att projektet känns som ett på förhand misslyckat integrations­projekt där flerbostadshus "sprängs in" i ivern att bygga ihop Rinkeby med Spånga.

– Detta går ut över Stockholms villa­områden och naturområden.

Avbröt arbete förra mandatperioden

Moderaterna har i flera år drivit frågan om att bevara trädgårds­städernas karaktär, som man kallat det.

Dennis Wedin (M).

Dennis Wedin (M).

Moderaterna Stockholm

Under förra mandat­perioden avbröt Moderaterna tillsammans med MP helt arbetet med att bebygga Rissneskogen och Spångadalen.

M vill tvärtom göra Rissneskogen till naturreservat. 

I februari kan exploaterings­nämnden få tillfälle att yttra sig över resultatet från anbuds­tävlingen.

Vill se jättestadsdel

Den 29 januari debatterades Dennis Wedins förslag om att göra Spånga till en del av Hässelby-Vällingby eller Bromma i stället för Järva på nytt i kommunfullmäktige.

Wedins huvudinvändning kring att Spånga gått in i nya stadsdelen Järva är att Spånga kommer fortsatt bli ignorerad, som han beskriver det.

Även om Wedins förslag avslogs förespråkar han på sikt en större jättestadsdel i västerort.

– Det bästa vore att göra Hässelby, Vällingby, Bromma och Spånga till en större stadsdelsnämnd. Det är områden med liknande utmaningar, som inte är lika resurskrävande som miljonprogrammen i Järva, säger han.

Wedin: Spånga har för svag röst

Han pratar om Spånga som "vi" och menar att man har för svag röst i dag.

– Kolla bara på rulltrappan på Spånga station som aldrig fungerar. Miljonprogrammen har större och bredare utmaningar, som är viktiga att lösa. Då är det rimligare att Järva stadsdelsnämnd renodlat kan fokusera på den uppgiften.

Dennis Wedin (M) anser att Spånga glömd bort i nya stadsdelen Järva. Här bild längs Rinkebysvängen där S-majoriteten vill bygga radhus när Rinkeby och Bromsten ska byggas ihop.

Dennis Wedin (M) anser att Spånga glömd bort i nya stadsdelen Järva. Här bild längs Rinkebysvängen där S-majoriteten vill bygga radhus när Rinkeby och Bromsten ska byggas ihop.

Mikael Andersson

– När Socialdemokraterna påstår att Spånga är Järva undrar jag om de frågat Spångaborna om det.

Wedin dömer ut majoritetens projekt Fokus Järva, som han menar inte innefattar Spånga.

– Det har hittills ingenting med Spånga att göra. Vi kommer fortsätta granska och ifrågasätta satsningar som inte kommer att komma hela denna nya stadsdelen Järva till del.

Österberg (S): Åtgärder har gjorts i Spånga

Exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S) säger att han har förstått att boende i Spånga och Bromsten inte känt sig lyssnade till de senaste åren.

Anders Österberg (S), exploateringsnämndens ordförande.

Anders Österberg (S), exploateringsnämndens ordförande.

Pekka Pääkkö

– Just därför har vi initierat dialoger i området. Dessa har bland annat resulterat i en temporär scen på Spånga torg, något som varit efterfrågat i många år. Vi stoppade precis planerna på en skola på Bromstens IP. Att idrottsplatsen bevaras är en lokalt mycket viktig fråga.

Österberg säger att mer ska förbättras i Spånga och Bromsten.

– Det kommer ske i samråd med de boende. Vi kommer aldrig acceptera ett segregerat och uppdelat samhälle. Därför startade vi Fokus Järva, som inkluderar hela stadsdelen, inklusive Spånga.