Planerna på att bygga ihop Rinkeby med Bromsten har mötts av både ris och ros sedan Mitt i rapporterade om dem för några veckor sedan.

Den rödgröna majoriteten vill bygga tusen nya bostäder, varav 200 radhus, i Rinkebydalen och upp mot södra Spångadalen.

Här ska det som i dagsläget mestadels är gräsytor och skog bli till ett levande bostadsområde med restauranger, lekpark och torg, enligt stadens visioner.

Projektet ska "bygga bort både trångboddheten och segregationen", enligt Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

"Att smälla upp stora flerfamiljshus vid sådana här gränser skapar inte bättre boendemiljö för personer som redan bor i utanförskapsområdet", svarade oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M).

Nrep väljs ut

I samband med att staden berättade om planerna gick man också ut med att ett så kallat jämförelseförfarande pågick: En slags tävling, där staden sökte efter en samarbetspartner som tillsammans med dem ska skissa på en struktur och plan för området.

Många ansökningar från olika företag kom in, enligt staden, som nu meddelar att man valt ut fastighetsbolaget Nrep, som bland annat äger Vällingby centrum, att tilldelas en tidig markreservation.

Nrep ska nu ta fram en struktur av ett nytt område som ska "bidra till en värdeskapande stadsutveckling i södra Järva med fokus på samverkan för en socialt hållbar utveckling", enligt staden.

Företaget har erfarenheter av ett liknande projekt i Köpenhamn, där stadsdelen Tingbjerg haft liknande utmaningar som södra Järva. Även där har Nrep varit med och tagit fram en strukturplan tillsammans med kommunen och allmännyttan.

– Vi ser fram emot att bidra med vår erfarenhet från Tingbjerg för att tillsammans med staden arbeta vidare med en vision och målbild för södra Järva. Gemensamt vill vi bygga vidare på södra Järvas styrkor och öka platsens attraktivitet och trygghet, samt säkra genomförandet av utvecklingen, säger Joanna Berg, affärsutvecklingschef, i ett pressmeddelande.

Joanna Berg, affärsutvecklingschef, Nrep och Anders Österberg (S), ordförande för exploateringsnämnden vid Knutby BP, som ligger inom planområdet.

Joanna Berg, affärsutvecklingschef, Nrep och Anders Österberg (S), ordförande för exploateringsnämnden vid Knutby BP, som ligger inom planområdet.

Stockholms stad