I början av året gick en lång tvist mellan en hyresgäst och hans värd till domstol, vilket tidningen Hem & Hyra var först med att rapportera.

Hyresvärden åberopade två skäl till vräkning – dels att mannen skulle ha köpt kontraktet svart, dels att han varit sen med hyran inte mindre än 46 gånger under de 59 månader han dittills hade bott i den 170 kvadratmeter stora våningen på en attraktiv adress på Östermalm.

Hyresnämnden slog fast fast att de uteblivna hyresbetalningarna i sig var tillräckligt för att säga upp hyreskontraktet.

"Utredningen visar på ett anmärkningsvärt stort antal betalningsförseningar under hela hyresförhållandet, med start redan vid den första hyresinbetalningen", skriver domstolen.

– Han är naturligtvis besviken. Det är en väldigt fin våning som han har kostat på ganska mycket, köket och alla ytskikt har helrenoverats, säger mannens advokat Sture Lindqvist till Mitt i.

Ekonomiska problem

Hyresnämnden förpliktade mannen att flytta ut senast den 31 augusti, men mannen har överklagat domen till Svea hovrätt.

– Min klient har haft en ganska besvärlig likviditet på grund av en investering i ett mycket lovande projekt som tvärdog under coronapandemin. Men nu har han betalat ikapp och ekonomin ser bra ut. Han hoppas att bedömningen ska ändras i hovrätten.

Eftersom hyresnämnden redan konstaterat att kontraktet skulle sägas upp på grund av de sena betalningarna prövades inte hyresvärdens andra yrkande – om att mannen köpt kontraktet svart.

Affären var en del i en stor härva som Mitt i berättat om tidigare, där en mor och en dotter dömdes till fängelse för att ha sålt svarta kontrakt för 17 miljoner kronor.

Betalat miljonbelopp

I domen från Stockholms tingsrätt framgår att mannen uppgett att han betalat sammanlagt 1 535 000 kronor för kontraktet till paradvåningen

Mannens advokat säger dock att det inte var fråga om att köpa ett svartkontrakt.

– Vid den tidpunkten var det inte förbjudet att köpa kontrakt, bara att sälja dem. I vilket fall var den ersättning han betalade ett vanligt konsultarvode.