”KAN BLI FLER”. Fredy Duran, FRG-ansvarig i Väsby, efterlyser fler volontärer till Frivilliga resursgruppens arbete. Foto: Privat

Volontärer med rätt att hjälpa

Ett tryggt och säkert sätt att få hjälp. Så beskriver Fredy Duran jobbet som FRG, Frivilliga resursgruppen, har gjort i Väsby under året.

  • Publicerad 13:20, 22 feb 2021

Vi är inte många, men vi är väldigt effektiva.

Du känner igen dem på de blågula västarna. Volontärer från FRG, Frivilliga resursgruppen, är några av aktörerna som under året har hjälpt till i Väsby på olika sätt. Nu senast under vaccineringen av vårdpersonal i Vilundaparken och i Messingen.

– Jag känner mig jättestolt över våra volontärer, de bidrar verkligen till samhällsnyttan, säger Fredy Duran, FRG-ansvarig.

Drygt 20-talet frivilliga har under pandemin hjälpt till med att handla mat och gå ärenden åt äldre och personer i riskgrupp.

– Vi är inte många, men vi är väldigt effektiva, säger Fredy Duran.

FRG, som är ett avtalsbaserat koncept för att samla frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå, finns i hela landet. I Väsby har man funnits sedan 2016 och alla FRG-resurser är utbildade och kvalitetssäkrade genom Sveriges Civilförsvarsförbund.

Aktiveras vid kris

– Kommunen aktiverar FRG vid en kris och alla våra volontärer är intervjuade och kontrollerade, vilket är en stor trygghet för de som behöver hjälp, säger Fredy Duran.

Han berättar att volontärerna finns i alla åldrar, vissa jobbar på distans på grund av pandemin och kan lägga några timmar i veckan på att hjälpa till.

– Men vi behöver bli fler. Det ger otroligt mycket att känna att man kan hjälpa till. Alla kan bidra med något.

Coronaåret i Väsby i siffror

Sammanlagt har nu 2 570 Väsbybor konstaterats smittade.

96 har avlidit till följd av covid-19, av dem hade 68 äldreomsorg.

I januari 2021 var arbetslösheten i Upplands Väsby 8,7 procent. I januari 2020 låg siffran på 6,9 procent. I länet ligger arbetslösheten på 8,4 procent.

Visa merVisa mindre