Du känner igen dem på de blågula västarna. Volontärer från FRG, Frivilliga resursgruppen, är några av aktörerna som under året har hjälpt till i Väsby på olika sätt. Nu senast under vaccineringen av vårdpersonal i Vilundaparken och i Messingen.

– Jag känner mig jättestolt över våra volontärer, de bidrar verkligen till samhällsnyttan, säger Fredy Duran, FRG-ansvarig.

Drygt 20-talet frivilliga har under pandemin hjälpt till med att handla mat och gå ärenden åt äldre och personer i riskgrupp.

– Vi är inte många, men vi är väldigt effektiva, säger Fredy Duran.

FRG, som är ett avtalsbaserat koncept för att samla frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå, finns i hela landet. I Väsby har man funnits sedan 2016 och alla FRG-resurser är utbildade och kvalitetssäkrade genom Sveriges Civilförsvarsförbund.

Aktiveras vid kris

– Kommunen aktiverar FRG vid en kris och alla våra volontärer är intervjuade och kontrollerade, vilket är en stor trygghet för de som behöver hjälp, säger Fredy Duran.

Han berättar att volontärerna finns i alla åldrar, vissa jobbar på distans på grund av pandemin och kan lägga några timmar i veckan på att hjälpa till.

– Men vi behöver bli fler. Det ger otroligt mycket att känna att man kan hjälpa till. Alla kan bidra med något.