Solläge. Solstolar och kall öl var en satsning som gick hem bland gästerna. Foto: Privat

Vitt vin och vurre blev sommarens succé

Till slut fick de serveringstillståndet. Och efter ett par tuffa år har det vänt uppåt igen Gärdets Grill ’n’ Steakhouse. – Vi är Östermalms nya kvarterskrog, säger delägaren Mikael Rawi.

  • Publicerad 14:06, 20 aug 2021

Det är mycket
tack vare alla stam-
gäster som bor
här i området.

För ett par år sedan berättade Mitt i Östermalm om upprustningen av Gärdets grill. Grillen som har funnits sedan 80-talet renoverade och bytte namn till Gärdets Grill´n Steakhouse.

Men knappt hade de hunnit nyöppna förrrän pandemin slog till. Förutom att covid tog udden av restaurangbranschen i allmänhet uteblev stora event på Gärdet som Lollapalooza, Summerburst och Tjejmilen.

– Vi hade mycket luncher, men på kvällarna satt vi och rullade tummarna och tänkte att något måste göras, säger Mikael Rhawi, en av delägarna i företaget som drivits inom familjen sedan 1982.

Tveksamma till grillkiosker

Trots flera avslag genom åren bestämde de sig för att återigen ansöka om serveringstillstånd. Så sent som 2014 skrev stadsdelsförvaltningen att man var ”generellt tveksam till att grillkiosker innehade alkoholserveringstillstånd”.

Dessutom ansåg förvaltningen att själva läget vid Sportfältet utgjorde en risk:

”Kiosken blir en naturlig samlingsplats för yngre i anknytning till sportutövandet där det naturliga är att dricka någonting annat än alkohol till maten”.

Hösten 2020 fick grillen dock till slut sitt tillstånd. Sedan dess kan man få ett glas vin till sin vurre, eller varför inte en bira till burgaren. Under sommaren 2021 har det varit fullt på uteserveringen som med sina solstolar kallats för ”Gärdets riviera”.

– Det är en nystart, vi är Östermalms nya kvarterskrog. Vi har behållt det gamla och har fortfarande korv. Men nu har vi även rätter som är lagade från grunden, till exempel bbq-ribs.

Trogna stamgäster

Sommaren 2021 var den första sommaren med serveringstillstånd, och efter några tuffa år har det äntligen vänt uppåt igen, berättar Mikael Rhawi.

– Det är mycket tack vare alla stamgäster som bor här i området. Vi hade inte klarat oss utan dem.

Nöjd. Michael Rhawi ger sommaren två tummar upp. Foto: Privat.

Några krav för servering av alkohol

Ordning på ekonomin, att man betalar skatter och avgifter.

Tydliga krav på ordning, nykterhet och återhållsam servering.

Varierat utbud av lagad eller tillredd mat.

Ingen servering till unga under 18 år

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre