”Under all kritik, livsfarligt att kliva av och på bussen. Ramlade själv flera gånger och fick hjälpa folk som ramlade”.

Så skriver en av flera upprörda Huddingebor på Mitt i:s facebooksida efter det senaste stora snöfallet i mars. Redan i december förra året kunde Mitt i berätta att snöröjningsleverantörerna riskerade vite. Under vintersäsongen 2022-23 har kommunen totalt tagit emot cirka 2400 felanmälningar.

”Inte överens ännu”

Peab och Svevia ansvarar för vinterväghållning i Huddinge kommun. Svevia har redan fått ett rekordstort vite på 2,8 miljoner kronor och Peab ska betala 1,1 miljoner kronor i prisavdrag till trafikkontoret i Stockholms stad. Just nu pågår förhandlingar om hur leverantörerna brustit under säsongen även i Huddinge.

– Det finns bud och motbud från leverantörerna men vi är inte riktigt överens, vi står en bit ifrån varandra när det gäller summor, säger Roger Himmelsköld, upphandlingschef på Huddinge kommun.

Sedan haveriet i november har kommunen försökt informera invånarna tydligare om väglaget, samt arbetat med krissystem som larmar tidigare om snöfall, säger Ezvin Zilic, avdelningschef på miljö- och bygglovsförvaltningen.

Vad tänker du om att många fortfarande upplever snöröjningen som dålig?

– Den här säsongen, överlag om man ska sammanfatta, är vi inte nöjda med vinterväghållningsleveransen. Ingen av de två leverantörer vi har i dag har levererat tillfredsställande.

Omtag om avtalet

Svevia och Peab har ansvarat för snöröjning i kommunen sedan 2020. Kontraktet gäller fram tills nästa säsong, därefter påbörjas en ny upphandling.

– Nu med november och senare snöfall, behöver vi ta ett omtag kring utvärderingen av det här avtalet, säger Ezvin Zilic.

Robert Himmelsköld vill ännu inte nämna hur stora viten det kan handla om, men säger att han räknar med att parterna kommer enas.

– Annars finns det risk att vi hamnar i en tvist, och det kan innebära att den här processen fortsätter i domstol. Men jag hoppas vi kommer överens.

Den här bilden tog en läsare på en busshållplats i Trångsund några dagar efter det stora snöfallet i mars.

Den här bilden tog en läsare på en busshållplats i Trångsund några dagar efter det stora snöfallet i mars.

Esko Uimonen

Läsarbild från Trångsund, vecka 10.

Läsarbild från Trångsund, vecka 10.

Stefan Lundqvist