Klockan har bara nyss slagit sju på fredagsmorgonen när en kvinna kliver in genom dörren på Tegnérs bageri i Jungfrusund. Med snabba steg går hon fram till disken och ber om en citron och ett hallon.

– Jag provade citron och mango förra veckan men jag hann inte med hallon. Så nu blir det den och så en repris på citronen, säger hon.

Citronen och hallonet packas försiktigt ner i en låda, nedtejpade till botten så att de inte ska förstöras i frakten. För det är förstås inte en frukt och ett bär som folk hänger på låset till bageriet för, utan de bakelser som blivit ett viralt fenomen på Tiktok.

På Tegnér planerar man för nya varianter av trompe-l'œil. Den senaste, som kommer så fort den blåa färgen kommer in, är blåbär. 

På Tegnér planerar man för nya varianter av trompe-l'œil. Den senaste, som kommer så fort den blåa färgen kommer in, är blåbär. 

Lisa Halldén

Trompe l'oeil heter de, efter den franska termen "bedrar ögat" som, enligt Nationalmuseums ABC, beskriver "en målning som är skapad för att få betraktaren att tro, åtminstone vid första anblicken, att det som avbildas är ett verkligt föremål".

Illusionsmåleri

– Det är ett illusionsmåleri, ett riktigt hantverk, säger Jennifer Lundell som är ansvarig för kaféverksamheten på Tegnér i Jungfrusund.

Den vita chokladen har sprayas med kakaofärg i olika färger – mangon har först ett lager gul, sedan grön och sedan den röd-oranga rodnaden överst. Och för att färgen inte ska yra runt i hela bageriet görs det i ett inplastat hörn.

– Förra veckan kom det lite grön färg på en plåt kanelbullar. Det är ju inte farligt såklart, men det såg ut som om det var mossa på bullarna, säger Jennifer Lundell.

Bakelsen har ett skal av vit choklad och frukt i mitten. "En del har grädde i men det ska vara fruktmousse", säger Jennifer Lundell som är ansvarig för kaféverksamheten på Tegnér i Jungfrusund.  

Bakelsen har ett skal av vit choklad och frukt i mitten. "En del har grädde i men det ska vara fruktmousse", säger Jennifer Lundell som är ansvarig för kaféverksamheten på Tegnér i Jungfrusund.  

Lisa Halldén

Hajpen är stor – en sökning på trompe l'oeil i social medier ger en svallvåg av klipp på folk som äter dem – och på Tegnér kan det hända att alla bakelser är slut redan vid lunch på fredagen. Inga förbeställningar kan göras utan det först på plats som gäller.

– Annars hade det inte fungerat. Då hade det blivit som semmeldagen varje vecka, det hade vi inte klarat, säger Jennifer Lundell.

Denna fredag krymper monterns batteri av bakelser snabbt. En man kommer in och köper en av varje. 

– Jag har blivit hitskickad av familjen men jag hade egentligen inte tid att ta det före jobbet. Jag ska vara i stan typ nu, säger han och skyndar vidare. 

Nathalie Gredin, 13 år från Träkvista, har däremot tid att sitta ner. Hon har sett bakelserna på TikTok och varit sugen på att testa en själv. Det är därför hon är här, tillsammans med pappa Robin, innan de ska på ett fysiobesök under morgonen. 

Nathalie och Robin Gredin från Träkvista är sugna på att testa mango nästa gång. "Det kan kanske bli en fredagstradition", säger Robin. 

Nathalie och Robin Gredin från Träkvista är sugna på att testa mango nästa gång. "Det kan kanske bli en fredagstradition", säger Robin. 

Lisa Halldén

Först fotar hon skapelsen och sedan sätter hon tänderna i den.

– Den har det rätta knäcket, säger hon.

Hon tar sin tid och när hallonet är slut konstaterar hon att den smakade just hallon. Och att den levde upp till hajpen:

– Den var ännu godare än jag trodde den skulle vara.