Den första november lades länken, som är en flytande pontonbron, ut i vattnet mellan Svanholmsparken och det norra brofästet på ön Tranholmen.

Tidningen träffar ett antal tranholmsbor (och en fastlänning) veckan när den lades på plats.

– Vi är glada när den läggs i och vi är glada när den tas upp, säger en av tranholmsborna.

Mamma Nina och sonen Valter Cronehag är på väg hem ut på ön efter en runda på ICA med vovven Pontus. De instämmer i att bron är ett tydligt tecken på att vintern står för dörren.

– Det är bra på vintern när den ligger i, det är vi glada för. Det är inte direkt båtväder då, säger Nina Cronehag.

– En fördel nu när bron ligger i är också att det blir lite enklare att ta sig till kompisarna på fastlandet, eller hur, säger Nina och Valter nickar instämmande.

I sällskap med en fastlänning

På mindre än en kvart rör sig en handfull transholmsbor över vinterbron. De stannar och kommenterar att vinterbron har lagts i och framhåller sommarkänslan som kommer när den tas upp på våren.

Anna Karlström är på väg in till fastlandet med sin man. De kör en kärra för att sortera skräp och ska handla mat. Med i sällskapet har de labradoodlen Six.

– Six är annars fastlänning. Vi har passat honom, så han har varit och hälsat på ute på ön, säger hon.

Tranholmsborna promenerar vidare in mot Stocksund.

Nina, Valter och Pontus går över bron tillbaka hem till ön.

Märker ni någon skillnad på ön när bron läggs i?

– Det blir en helt annan trafik när den läggs i. På sommaren är det mest vi som bor som är där ute, men nu ser man andra som tar en promenad ut, säger Anna Karlström.

Till mitten av april planeras vinterbron koppla ön med fastlandet. Då tas den upp igen inför nästa båt- och sommarperiod.