Inspelningen av vad som som ska bli en kortfilm är just nu i full gång. Philomène Grandin iklär sig åter rollen som Mira, en av de unga hjältarna i tv-äventyren om Vintergatan.

– Det känns jätteroligt. Surrealistiskt. På tåget ner hit fick jag "Tillbaka till Framtiden" i huvudet, säger Philomène Grandin till Mitt i, under en liten paus i inspelningen på en strand vid Ystad.

Telefonlinjen är skakig – det behövs inte mycket fantasi för att tänka att hon ringer från rymden.

Den som ligger bakom projektet är Martin Fallhagen. Han har downs syndrom och kortfilmen handlar om hur han och de från hans gruppboende är på en strand i Grekland när de får ett telefonsamtal från rymden. Det är Mira som ringer – hon behöver hjälp med att rädda Femman från Filione, skogsplaneten.

Ensemblen med regissören Martin Fallhagen (längst till vänster), samt Philomène Grandin och skaparen av originalserien Petter Bragée till höger.

Ensemblen med regissören Martin Fallhagen (längst till vänster), samt Philomène Grandin och skaparen av originalserien Petter Bragée till höger.

Wizworks Studios

Trollband en generation

Martin och de andra kommer upp till rymdskeppet där de inte bara får träffa Mira utan även Peo, spelad av Anders Linder.

– Det är så häftigt med Martin, han har skrivit ett jättefint manus, regisserar och spelar själv i filmen. Det är inte så ofta människor med downs syndrom får skapa och göra sådana här grejer.

Flera serier om Vintergatan sändes på SVT. Först kom Vintergatan 5a med premiär år 2000. Sista uppföljaren Vid Vintergatans slut kom 2010. Under åren har tittarna fått följa de unga hjältarna när de bland annat åker runt galaxen, samlar olika livsformer för att hjälpa jordens ekosystem och stoppa dess undergång.

En spin off-serie – Pax jordiska äventyr – följde också.

”Fick så mycket meddelanden”

Philomène Grandin gjorde ett inlägg på Instagram om att hon skulle spela Mira igen. Responsen lät sig inte vänta.

– Jag fick så mycket meddelanden. Det märks hur uppspelta folk blev. Det är fint att vi skapade något som berört så många och färgat deras uppväxt.

Lägger det extra press på att spela Mira igen?

– Nej, det är bara roligt. Jag skulle vilja göra riktiga Vintergatan igen, det hade varit jättekul, säger Philomène Grandin.

Kortfilmen ska även spelas in i den studio i Ystad där seriens sista del, Vid Vintergatans slut, spelades in. Det är första gången någon fått tillåtelse att producera film i den del av skeppet som finns kvar där.

I fyra års tid jobbade Martin Fallhagen med manus. Att det nu blir film känns jättebra, säger han.

– Jag hoppas att så många som möjligt, alla, kan se den.