I morse fattade Upplands Väsby kommun beslut om att åter öppna A- och B-hallen samt kampsportcentret i Vilundaparken. Hela anläggningen har varit nedstängd sedan i onsdags efter hot och misshandel mot personalen samt skadegörelse.

Personalen har inte varit i tjänst under nedstängningen och kommer inte att vara tillbaka när anläggningen öppnas.

– Vi ser inte att det finns någon hotbild mot föreningarna. Därför öppnar vi idrottslokalerna eftersom föreningarna inte är i akut behov av vaktmästare, säger Johanna Dermer, chef vid idrotts- och fritidskontoret.

Kommunen kommer i stället att ha två ordningsvakter på plats kvällstid och helger för att föreningsverksamheten ska kunna bedrivas så säkert som möjligt.

– Men det är självklart viktigt att föreningarna inte släpper in obehöriga och även är uppmärksamma på eventuella konstigheter.

– Bedömningen är att det som har skett har varit riktat mot personalen. Men eftersom det även har varit skadegörelse på anläggningen kan vi behöva stänga på nytt om något inträffar.

Enligt Johanna Dermer kan man dock inte öppna ishallen, eftersom det där behövs vaktmästare som sköter bland annat ismaskinen och spolningen av isen.

"Totalt orimligt att stänga ner hockeyn"

Jukka Tuurala, ordförande i Väsby Hockey, tycker att det är mycket olyckligt att hockeyarenan inte öppnar igen.

– Hockeyallsvenskan är världens sjunde bästa ishockeyliga. Det är totalt orimligt att stänga ner hockeyn, både för A-laget och för ungdomsverksamheten, säger han.

Hans förslag är att ta in annan personal som kan sköta ismaskinerna och spolningen av isen.

– Det finns personal som kan sköta ismaskinerna om det finns viljan. Enligt kommunen ska man undersöka detta. Jag hoppas att det löser sig, men har inte så höga förväntningar.

"Ishallar är lite speciella"

Enligt Johanna Dermer försöker man hitta en lösning.

– Men ishallar är lite speciella, de kräver mycket teknik. Vi tittar på om det finns möjlighet att ta in annan personal från andra kommuner för att sköta ismaskinen.

Hon betonar att det handlar om ansvar för arbetsmiljö och säkerhet, försäkringar och utbildning.

– Jag har stor förståelse för att Väsby Hockey vill dra i gång sin verksamhet och även spela sina hemmamatcher hemma. Men det här är maskiner med avancerad teknik.

Hon berättar att kommunen har tittat på alla tänkbara lösningar för A-laget.

– De har fått möjlighet att träna i Märsta och vi har tagit den extra kostnaden för att flytta de två senaste hemmamatcherna till Södertälje. Vi lämnar dem inte vind för våg.

Efter söndagens förlust borta mot Kristianstad riskerar Väsby Hockey att få kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan.

Hur påverkar det här läget inför slutspelet?

– I det här läget skulle naturligtvis fungerande rutiner vara ännu viktigare än i serielunken. Slutspelet närmar sig och alla störningsmoment påverkar prestationen, säger Jukka Tuurala.