Bäver i Jakan 2

Klockan var inte mer än halv sju på onsdagsmorgonen när Daniel Eng fick syn på något märkligt på väg till pendeln i Jakobsberg. På torget mötte han ett exemplar av Sveriges största gnagare.

– Jag tänkte bara wow vad är det här? Jag tog fram telefonen och började filma för man vet aldrig när man får se något sånt här igen.

Den morgonpigga bävern kom traskade från pendelhållet och fortsatte i riktning mot Riddarparken där den till slut försvann ur sikte.

Spaningsgrupp letade

Daniel Engs video fick snabb spridning på nätet och hos kommunen tog man situationen på allvar. En kort stund efter att bävern sågs i centrum ringde telefonen hos viltvårdarna i Järfälla.

– Vi fick ett samtal och vi var två stycken som åkte ut tillsammans med kommunekologen, säger viltvårdaren Christer Elstorp.

Den lilla spaningsgruppen sökte efter bävern, men utan resultat.

– Det är svårt att leta i den miljön, den kan ju ha gömt sig. Vi vet inte riktigt hur den förirrat sig dit. Vi vet att det finns bäver vid Järvafältet, men de har också synts vid Igelbäcken och Tånglöt.

Det finns också bäver nere vid Mälaren, men Christer Elstorp har svårt att tro att bävern promenerat så pass långt.

– För några år sedan hade en bäver i Barkarbystaden. Den var ganska medtagen och då fångade vi upp den och körde ut den till Järvafältet.

Inte orimligt

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biologo på Naturhistoriska riksmuseet, säger att mötet med bävern i Jakobsbergs centrum visserligen är märkligt, men inte helt orimligt.

– Jag gissar på att den här bävern letar efter ett nytt ställe att bo på. Då behöver de ju lämna sitt vattensystem och då kan de gå ett par kilometer. De använder ju inte Google maps så har den otur så krockar den med en väg eller möter en hund. Då kan den bli stressad och hamna snett.

Jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker säger att bävrar kan gå ett par kilometer när de letar efter ett nytt vattendrag.

Jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker säger att bävrar kan gå ett par kilometer när de letar efter ett nytt vattendrag.

Bengt Olofsson

Gå inte nära

Didrik Vanhoenacker säger att även om det är ganska långt ifrån närmsta större vattendrag så ligger Säbysjön en dryg kilometer därifrån och Bällstaån börjar ju i Järfälla.

– Den är väl mer som ett dike i Jakobsberg, men bävern följer ju bäcksystem och då kan den behöva gå över större passage för att hitta rätt.

Han säger att man inte ska "paparazza" en bäver.

– Fota inte ett vilt djur från en halvmeters håll. Alla djur som blir trängda och stressade kan försvara sig.

Daniel Eng tar i alla fall med sig minnet av bävern i Jakobsbergs centrum.

– Senaste gången jag såg vilt i Jakobsberg var när de ställde ut den påkörda vargen inne i centrum i början på nittiotalet.