Bygge. Arenastaden under uppbyggnad 2017. Husen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Leif Oldenburg

Ville häva lägenhetsköp – krävs på 1,8 miljoner

En kvinna har stämts av Peab i Stockholms tingsrätt. Nu riskerar hon att behöva betala nära två miljoner för en lägenhet hon aldrig flyttade in i, rapporterar Svenska dagbladet.

  • Publicerad 11:23, 11 nov 2021

Hur försenat måste ett nyproduktionsbygge vara för att man som köpare ska kunna häva ett köp?

Frågan har aktualiserats efter en bostadsaffär i Arenastaden.

Det är Svenska dagbladet som berättat om tvisten. En kvinna tecknade ett så kallat förhandsavtal om köp av en lägenhet i Arenastaden 2016. Bostadsrätten skulle vara klar i december 2017.

Men byggproblem uppstod och kvinnan informerades av Peab om att hon skulle kunna flytta in först under hösten 2018.

För henne förändrades de ekonomiska förutsättningarna, banken ville inte längre ge lån för lägenheten som skulle kosta fem miljoner kronor. Kvinnan krävde att få häva köpet, men fick som svar från Peab att förhandsavtal är bindande.

Rättegång i november

Peab sålde vidare kvinnans lägenhet för 3,8 miljoner kronor under 2019.

Kvinnan har nu stämts i tingsrätten och kan behöva betala för dels värdefall av lägenheten på 1,2 miljoner samt rättegångs- och mäklarkostnader. Peab vill även ha betalt för kvinnans tillval, även om lägenheten inte ens var byggd när hon begärde att få häva avtalet. Totalt riskerar hon att behöva betala cirka 1,8 miljoner kronor.

Rättegången hålls nu i november. Enligt Peab brukar denna typ av byggförseningar, alltså knappt ett år, inte berättiga hävande av kontrakt. Detta på grund av tryggheten för övriga i föreningen.