De hundratals fastighetsägare på Enskedefältet som fick sina källare, badrum och gillestugor översvämmade med bajsvatten i juni 2021 kan nu räkna med att få tillbaka självrisken de betalat till sina försäkringsbolag.

– Våra beräkningar för Enskedefältet har visat att stora delar av ledningsnätet inte uppfyllde kraven på kapacitet, säger Linda Evjen på Stockholm Vatten och Avfall (Svoa).

LÄS ÄVEN: Vi vill inte att källaren ska fyllas av bajsvatten igen

Lagen säger att ägaren till avloppssystemet är skyldig att stå för kostnaderna om det uppstår översvämningar som beror på underdimensionerade ledningar.

– Ledningarna ska enligt praxis klara så kallade tioårsregn. Det gjorde de inte, har vi nu konstaterat, säger Linda Evjen.

Svoa kommer även att få ersätta försäkringsbolagen för skadekostnaden.

För många nybyggen

Exakt vilka delar av nätet som är underdimensionerade vill hon inte gå in på, av säkerhetsskäl. Men villaägarna i Enskede har under lång tid pekat på att det har anslutits för många nybyggda bostadsområden till de tunnlar som rinner samman vid Bägersta byväg, som är lägsta punkt i området.

– Visst påverkar det att man har anslutit mer ytor och mer bostäder än det funnits kapacitet för. Våra beräkningar bekräftar mycket av det som villaägarna har sagt sedan dag ett, säger Linda Evjen.

Har avsatt 120 miljoner

Hur mycket pengar som ska betalas ut ska nu granskas, fastighet för fastighet. Målsättningen är att besked till de enskilda villaägarna på Enskedefältet ska skickas ut senast sommaren 2023.

– Det är mycket pengar och många ärenden, så det är viktigt att det blir rätt. Det finns sträckor på Enskedefältet där ledningarna har varit tillräckliga. Men där de inte varit det har vi ett ansvar, säger Linda Evjen.

OTILLRÄCKLIGT. Avloppen under Enskedefältet är till stor del underdimensionerat, slår Stockholm Vatten och Avfall fast.

OTILLRÄCKLIGT. Avloppen under Enskedefältet är till stor del underdimensionerat, slår Stockholm Vatten och Avfall fast.

Fred Millerler

Totalt har Svoa avsatt 120 miljoner för att täcka de cirka 600 skadeståndsanspråk som kommit in. Drygt hälften av de berörda fastigheterna ligger i andra delar av söderort.

– Enskedefältet är det första området där beräkningarna är klara, därför börjar vi med dem, säger Linda Evjen.

Rolf Åsenius är ordförande i Enskedefältets Trädgårdsstadsförening.

– Det är otroligt att höra att de nu ger oss rätt. Vi har hela tiden hittills upplevt ett stort motstånd från deras sida och att de tyckt att vi bråkat för mycket. Det här är ett väldigt bra besked, säger han.

Förutom att gå igenom de ekonomiska anspråken ska Svoa nu också ta fram åtgärdsförslag på vad som behöver förändras i avloppssystemet.

– Vi är inte klara med förslagen. Men det kommer att behöva åtgärdas på flera håll, både lokalt och genom de redan beslutade investeringarna i de större tunnelsystemen, säger Linda Evjen.