I flera år har Villa Kassman, det slottsliknande huset på Storholmen stått och förfallit.

Den tidigare ägaren, en man i 80-årsåldern, har inte velat satsa på den gamla bankirvillan. Han hade länge varit på jakt efter en köpare när en fastighetsutvecklare från Eskilstuna, 39-årige Tobias Appelö dök upp.

Han var intresserad av att äga och renovera Villa Kassman. Tidigt i våras köpte han den över 500 kvadratmeter stora villan för 22 miljoner kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/jag-ar-inte-bara-en-tjomme-som-gatt-in/repudz!@6H75M50YzP3E75@vZeF0g/

– Vi ville börja renovera nu i sommar och kanske bo i en del av huset, säger han.

Släpptes inte in

11 mars i år blev han lagfaren ägare. Två veckor senare, 29 mars åkte han till Storholmen tillsammans med en larmfirma för att installera larm.

Men när de kom till huset fick de ett oväntat bemötande. En man fanns redan i huset och vägrade att släppa in dem.

– Vi fick en smärre chock och stod där som frågetecken, säger Tobias Appelö.

Det visade sig att en före detta kompanjon till förra ägaren Nils Andersson hade skrivit sig på adressen och bosatt sig i huset. Ex-kompanjonen ägde tidigare huset tillsammans med Nils Andersson. 2005 sålde han dock sin andel till Andersson. Sedan dess har mannen skött praktiska göromål kring Villa Kassman.

– Jag vet att han har vistats där till och från men det finns inget hyreskontrakt, säger Tobias Appelö.

https://www.mitti.se/nyheter/slottet-pa-storholmen-kan-tvangsrenoveras-agaren-ar-skeptisk/lmsfB!6502803/

Inget hyreskontrakt

En uppgift den förre ägaren Nils Andersson bekräftar.

"XX har mantalsskrivits sig på fastigheten från 2020-10-12, detta utan att underrätta mig, den rättmätige ägaren, detta utan att erhålla ett hyresavtal och utan att betala en enda krona i hyra", skiriver han i ett mail till Appelös advokat.

Enligt Nils Andersson motsatte sig ex-kompanjonen redan från början försäljningsplanen. Han fick då fyra veckor på sig att själv köpa huset, något han inte gjorde. Tobias Appelö kände till kontroversen.

– Kan så vara att de har något ouppklarat, men det får de själva lösa. För mig uppdagades problemet efter att köpet var klart, säger han.

Kan bli långdragen process

Men trots att Tobias Appelö är lagfaren ägare är situationen svårlöst. Ingen myndighet kan ge honom snabb hjälp.

https://www.mitti.se/nyheter/latt-att-skriva-sig-olovligen-hos-nagon-annan/repudm!h1KCaJMxQNzyKmCnF3q9oQ/

Han har polisanmält ex-kompanjonen för hemfridsbrott. Men eftersom han är skriven i huset har polisen inte kunnat göra något.

Då ansökte han om så kallad särskild handräckning med avhysning hos kronofogden. Kronofogden kan dock inte fatta något beslut förrän ex-kompanjonen är delgiven.

– Målet är inte avgjort. Det är ansökan om ett tillfälligt, interimistiskt beslut vi har avslagit, säger Victoria Fjällborg, handläggare på Kronofogdemyndigheten.

Måste delges

Kronofogden har som ett första steg skickat ett delgivningskvitto till ex-kompanjonen. Svarar han inte på det ska han delges personligen genom att myndigheten skickar ut en stämningsman.

Den som delgivits har sedan tio dagar på sig att bemöta anklagelser och komma med bevis, till exempel ett hyreskontrakt. Först därefter kan kronofogden fatta beslut som kan överklagas vidare.

Tobias Appelö tycker att det går för långsamt.

– Skandal. Det är alltså helt okej att ta sig in i någons fastighet och skriva sig där. Ett helt felaktigt beslut av Kronofogden, säger han.

Kan dra ut på tiden

Det går inte heller att få bort den olovliga mantalsskrivningen via Skatteverket som sköter folkbokföringen.

– Det krävs ett domslut för att Skatteverket ska agera, säger Tobias Appelö.

Hamnar ärendet i domstol är också risken att det drar ut på tiden.

– Lagen är inte utformad för sådana här fall. Ingen kan tänka sig att någon gör så här, säger Tobias Appelö.

Mitt i ringer upp mannen som olovligen bosatt sig i huset. Han bekräftar att han vistats i huset av och till under 23 år. Han vill inte kommentera saken vidare.

https://www.mitti.se/nyheter/slottet-kan-vara-bortom-raddning/lmleA!113173/