Södermalmsbon Peter Kjellerås är en av många som gått i taket över att det skulle kosta 220 000 kronor att riva och forsla bort boden på Lugnets skolas skolgård.
– Jag gör det för 75 000. Jag tar väck plåttaket med min vinkelslip, jag har motorsåg och tillgång till släp. Sedan är det bara att köra alltihop till återvinningscentralen, säger han.
Kanyler och knark
Skjulet kallas "knarkboden", då den lockar missbrukare på kvällar och nätter. Varje morgon får skolans vaktmästare kontrollera att det inte ligger kanyler och piller där.
– För oss är det en säkerhetsfråga. En enkel lösning hade varit att riva den, säger rektorn Tone Harridsleff i en tidigare intervju med Mitt i.
Men det sig vara lättare sagt än gjort. Boden ligger mellan Lugnets skola och Pysslingens förskola, och fastighetsägaren Sisab har erbjudit sig att stå för 100 000 av de 220 000 kronor det skulle kosta att få bort den. Resten, 120 000 kronor, skulle i så fall skolan och förskolan dela på.
Men det har fått rektor att sparka bakut. 60 000 kronor är mycket pengar och ska läggas på skolan och eleverna, menar hon.
Måste ske säkert
Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Sisab, säger nu att de river boden skyndsamt och så får de reda ut ekonomin sedan.
Det är ju er fastighet, varför står ni inte för hela kostnaden?
– Enligt vårt samverkansavtal är det den som äger boden, eller satt upp den, som har ansvaret. Det har inte gått att fastställa, då det inte finns någon dokumentation, säger han.
Hur kan det kosta så mycket som 220 000 kronor?
– Summan är en uppskattning. Arbetet måste göras på ett säkert sätt, och området stängslas in särskilt då det är barn där. Det är el indragen, och området måste sedan återställas på ett snyggt sätt.
Vad säger ni om Kjellerås bud?
– Det är flera som hört av sig till oss också. Men vi kan inte släppa lös någon tjomme med motorsåg.
Men Peter Kjellerås står fast:
– Det är slöseri med skattebetalarnas pengar. Jag hade en likadan bod vid sommarstugan, som vi tog ner. Jag gör det på en dag. Men betongplattan som den står på rår jag inte på, säger han.
Beskedet: Knarkboden vid skolgården ska rivas
En bod vid en skola och förskola i Hammarby sjöstad har blivit tillhåll för ljusskygga aktiviteter. Flera röster har höjts för att den ska rivas snarast möjligt.
– Det handlar om barn och medarbetares säkerhet, säger Therese Lindström (M).
Varken Lugnets skola eller Pysslingens förskola använder boden, som står intill båda deras skolgårdar där barnen leker. I boden har det hittats kanyler och piller, vilket Mitt i nyligen skrev om.
I månader har skolornas ledning försökt få den riven, men stött på patrull. Fastighetsägaren Sisab tycker att kostnaden för det – 220 000 kronor – ska delas mellan Sisab, skolan och förskolan eftersom det inte går att slå fast vem boden tillhör.
Prislappen för skolan och förskolan skulle landa på på ungefär 60 000 kronor. Det har de vägrat att betala med hänvisning till att det är pengar som ska läggas på undervisning, samt att boden inte är deras.
Therese Lindström (M), ledamot Södermalms stadsdelsnämnd.
Johan Hjelmstrand
"Måste ta ansvar"
Under tiden dialogen pågår står boden kvar. Efter att Mitt i skrivit om saken har röster höjts för att den borde rivas snarast möjligt.
– Socialdemokraterna måste ta ansvar att få bort knarkboden på skolgården, inte fastna i byråkrati och processer om vem som ska göra vad. Det handlar om barn och medarbetares säkerhet, säger Therese Lindström (M) ledamot Södermalms stadsdelsnämnd.
Hon förväntar sig att de ser till att boden är borta inom några dagar.
– Det handlar ytterst om sjöstadsbornas trygghet. Föräldrar som lämnar sina barn på förskolan ska kunna förvänta sig att barnen befinner sig på en trygg plats.
"Byråkratiskt krångel ska inte komma i vägen för barns och medarbetares trygghet," säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholms stad.
Liselotte van der Meijs
Ska rivas snarast
Uppmärksamheten kring borden verkar ha gett effekt. Från majoritetshåll är beskedet att byråkratin inte ska stå i vägen.
Därför har det beslutats att Sisab ska riva boden så snart som möjligt och i ett första skede ta kostnaden för det.
– Eftersom det fortfarande finns en del frågetecken kring ägandeskapet av boden kommer det sedan att behöva redas ut hur kostnaden ska fördelas mellan Pysslingen, Lugnets skola och Sisab – men viktigast nu är att boden rivs, skriver skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).
Från Mitt i:s Facebook
Varför inte bara börja använda boden? Sätt in fönster och dörrar. Betydligt billigare...
Hur kan det kosta SÅ mycket att riva en bod? Tror jag sjuklig pensionärstant kan göra jobbet med lite bensin och tändstickor och sedan städa upp efteråt.
Skänk boden till Brandförsvarets utbildningar som övningsexempel.
50 000 kr river jag den för, plus moms.
Källa: Facebook
Tone Harridsleff, rektor på Lugnets skola, vid boden i fråga.
Pekka Pääkkö
M om knarkboden: "Kan inte fastna i byråkrati"
Ingen vill kännas vid knarkboden vid skolgården
Inklämd mellan en skolgård och två förskolegårdar ligger en bod där det ofta hittas sprutor och piller. Men rivningen av den drar ut på tiden – ingen vill stå för notan.
– Det är helt orimligt, säger rektorn Tone Harridsleff.
Tjoande och tjimmande ekar mellan väggarna vid skolgården på Lugnets skola i Hammarby sjöstad. Påbyltade elever springer runt i vinterkylan.
Vid skolgårdens utkant, mot Sickla park, står boden. Den används inte av skolan. På kvällar och helger är den däremot ett tillhåll för ljusskygga aktiviteter.
– Den används av människor som vill sitta där i lugn och ro och röka på. Vi har även hittat tabletter och sprutor. För oss är det en säkerhetsfråga. En enkel lösning hade varit att riva den, säger rektorn Tone Harridsleff.
Tone Harridsleff menar att skolan inte kan betala rivningen. "Det är skattepengar som ska gå till eleverna, inte till att riva en bod som inte ens tillhör skolan."
Pekka Pääkkö
Vaktmästare går ronder
Problemen har pågått i flera månader. Varje morgon får vaktmästaren kontrollera att inget som är farligt för barnen ligger där inne. Men boden har fått stå kvar.
Kruxet är att den inte verkar tillhöra vare sig Lugnets skola eller förskolan Pysslingen, som ligger intill. Det har fastighetsägaren Sisab slagit fast.
– Diskussionen handlar om vem som ska betala för rivningen, säger Tone Harridsleff.
Prislappen uppskattas ligga på nära 220 000 kronor. Senaste budet från Sisab är att de kan stå för 100 000 kronor medan skolan och förskolan får dela på resten.
Tone Harridsleff har arbetat på Lugnets skola i runt tio år. Under den tiden har boden aldrig använts av skolan.
Pekka Pääkkö
"Väldigt stor summa"
För Tone Harridsleff är det inte ett alternativ.
– Helt orimligt. För oss är 60 000 kronor en väldigt stor summa som jag vill lägga på skolan och eleverna, inte på att ta bort en bod som inte tillhör oss.
Förskolan håller med, och konstaterar att boden inte står på deras mark.
– Sisab som är fastighetsägare bör ta sitt ansvar och bekosta bortforslingen av byggnaden om den inte används, skriver rektorn Elise Sillevis Smitt.
Hon menar dock att boden inte är ett stort problem för dem.
Pågående dialog
Enligt Sisab jobbar man på att lösa problemet och understryker att det är ett förslag att dela på kostnaderna.
– Vi fortsätter att ha en dialog och förhoppningsvis kan vi skyndsamt komma fram till en lösning, skriver Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Sisab.
Han skriver vidare att polisen är inkopplad och att de har mer övervakning efter rapporterna om droganvändning vid boden.
Lugnets skola
Ligger vid Lugnets allé 66.
De har drygt 700 elever.
Det är en F–6-skola.
Källa: Stockholms stad
Tone Harridsleff har arbetat på Lugnets skola i runt tio år. Under den tiden har boden aldrig använts av skolan.
Pekka Pääkkö