I historisk miljö, bara ett stenkast från världsarvet Hovgården och inte långt från Birka, har scenerna till det vikingatida dramat "Varnagel" nu spelats in.

Bakom filmen står Mälarlöbon Faravid Svalfors af Ugglas. Han är såväl producent som manusförfattare, kostymör, rekvisitör och produktionsdesigner. När han satte igång med planerna för projektet var Mälaröarna centralt, både i handling och inspelningsplats och flera skådespelare och statister har koppling till Mälaröarna.

Han vill inte avslöja för mycket av handlingen, men berättar att det handlar om relationer och vad en människans beteende kan få för konsekvenser.

Kortfilmen kan bli starten på något större.

– Det är en fristående berättelse, men den ska även användas som pilot till en tv-serie. Inget är klart, men det finns bolag som har visat intresse, säger han.

Kända skådespelare

Bland de mer kända skådespelarna finns Thomas Hedengran och Helgöbon Suzanne Reuter. Även Jerker Fahlström har en stor roll i filmen. Han bor i Floda i Västergötland men känner Faravid Svalfors af Ugglas sedan tidigare och nappade direkt när chansen dök upp.

– Det här är en pojkdröm. Jag har alltid varit intresserad av vikingatiden. Det började med att min mamma frågade om jag ville läsa en spännande bok. Det var "Röde Orm". Vikingatiden är vår historia och hjältemod, även om krig är hemskt, säger han.

För Jerker Fahlström har det varit spännande att gå in i sin karaktär, den som krigarhövdingen "Vämod", och leva som på vikingatiden.

– Det är ett stort äventyr med alla de här kläderna, svärden och mantlarna. Jag har till och med fått göra en stuntfight, säger han.

Lokala inslag

Att det blev just Adelsö som blev inspelningsplatsen har flera orsaker.

– Berättelsen utgår från Adelsö i början av 800-talet. Sedan är det en fantastisk plats och miljö och jag vill jobba med lokala öbor. Jag har fått med mig min egen grannfamilj och även en målare som jag har haft, säger Faravid Svalfors af Ugglas.

Bland de omkring 60 personer som på olika sätt är inblandade i filmen finns regissören Henric Brandt.

– Det här är ett projekt som jag och Faravid har pratat länge om, säger han.

Även han tycker att Adelsö är en bra inspelningsplats.

– Miljön är perfekt för autentiska scener med skogen, säger han.

Bland de tillresta finns Margareta Strand som har tagit sig till Adelsö från Sandared i Borås. Hon lockades av att vara med som statist och har flera uppdrag.

– Jag är sköldmö och vanlig bonde. Jag tycker att det är roligt med vikingatiden och så tycker jag om att jobba med film. Jag har jobbat med det här filmteamet tidigare, säger hon.

Resultatet av inspelningsdagarna på Adelsö kommer om några månader.

– Vi siktar på att kunna visa den på biografen i Ekerö centrum innan jul, säger Faravid Svalfors af Ugglas.