ETTABILD: Passande. Miljön i Adelsöskogen är passande för filmen tycker både skådespelare och filmteamet. Foto: Jannie Flodman

Vikingadrama från Adelsö kan bli tv-serie

Vikingatiden har återvänt till Adelsö. I alla fall i form av inspelning en ny kortfilm som även kan komma att växa till tv-serie.

  • Publicerad 15:42, 27 aug 2021

I historisk miljö, bara ett stenkast från världsarvet Hovgården och inte långt från Birka, har scenerna till det vikingatida dramat "Varnagel" nu spelats in.

Bakom filmen står Mälarlöbon Faravid Svalfors af Ugglas. Han är såväl producent som manusförfattare, kostymör, rekvisitör och produktionsdesigner. När han satte igång med planerna för projektet var Mälaröarna centralt, både i handling och inspelningsplats och flera skådespelare och statister har koppling till Mälaröarna.

Han vill inte avslöja för mycket av handlingen, men berättar att det handlar om relationer och vad en människans beteende kan få för konsekvenser.

Kortfilmen kan bli starten på något större.

– Det är en fristående berättelse, men den ska även användas som pilot till en tv-serie. Inget är klart, men det finns bolag som har visat intresse, säger han.

Kända skådespelare

Bland de mer kända skådespelarna finns Thomas Hedengran och Helgöbon Suzanne Reuter. Även Jerker Fahlström har en stor roll i filmen. Han bor i Floda i Västergötland men känner Faravid Svalfors af Ugglas sedan tidigare och nappade direkt när chansen dök upp.

– Det här är en pojkdröm. Jag har alltid varit intresserad av vikingatiden. Det började med att min mamma frågade om jag ville läsa en spännande bok. Det var "Röde Orm". Vikingatiden är vår historia och hjältemod, även om krig är hemskt, säger han.

Lycka. Att få ha en stor roll i en vikingafilm har varit något skådespelaren Jerker Fahlström längre drömt om. Foto: Jannie Flodman

För Jerker Fahlström har det varit spännande att gå in i sin karaktär, den som krigarhövdingen "Vämod", och leva som på vikingatiden.

– Det är ett stort äventyr med alla de här kläderna, svärden och mantlarna. Jag har till och med fått göra en stuntfight, säger han.

Lokala inslag

Att det blev just Adelsö som blev inspelningsplatsen har flera orsaker.

– Berättelsen utgår från Adelsö i början av 800-talet. Sedan är det en fantastisk plats och miljö och jag vill jobba med lokala öbor. Jag har fått med mig min egen grannfamilj och även en målare som jag har haft, säger Faravid Svalfors af Ugglas.

Mångysslare. Faravid Svalfors af Ugglas är bland mycket annat manusförfattare och kostymör i kortfilmsprojektet som han gör på sin fritid. Foto: Jannie Flodman

Det här är en pojkdröm.

Bland de omkring 60 personer som på olika sätt är inblandade i filmen finns regissören Henric Brandt.

– Det här är ett projekt som jag och Faravid har pratat länge om, säger han.

Även han tycker att Adelsö är en bra inspelningsplats.

– Miljön är perfekt för autentiska scener med skogen, säger han.

Bland de tillresta finns Margareta Strand som har tagit sig till Adelsö från Sandared i Borås. Hon lockades av att vara med som statist och har flera uppdrag.

– Jag är sköldmö och vanlig bonde. Jag tycker att det är roligt med vikingatiden och så tycker jag om att jobba med film. Jag har jobbat med det här filmteamet tidigare, säger hon.

Resultatet av inspelningsdagarna på Adelsö kommer om några månader.

– Vi siktar på att kunna visa den på biografen i Ekerö centrum innan jul, säger Faravid Svalfors af Ugglas.

Statist. Som statist i filmen har Margareta Strand flera uppdrag. Foto: Jannie Flodman

Detaljer. Rekvisitan till filmen är naturtrogen för vikingatiden. Foto: Jannie Flodman

Klassisk filmmark

Mälaröarna har genom åren varit inspelningsplats för en lång rad kända och prisbelönta filmer och tv-serier.

Så sent som förra året spelades till exempel julkalendern "Mirakel" in på Ekebyhovs slott.

Scener till flera av Astrid Lindgren klassiker har även filmats på öarna. Stenbrottet i Stenhamra syns exempelvis i Bröderna Lejonhjärta och Madickens skola ligger mitt emot Sånga kyrka på Färingsö.

Visa merVisa mindre

Historia. 2013 stod den vikingatida gården Alsnu gård klar på Adelsö. Där har det genom åren arrangerats flera temadagar om vikingarnas liv. Foto: Jannie Flodman

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Nyheter Nya nomineringsgrupper tar plats Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet...måndag 20/9 11:50

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25