Vårrullar, baguetter och nudelsoppan "pho". Det är några av valen man ställs inför om man har vägarna förbi Oh Ngon, vietnamesen som häromveckan slog upp portarna på Tulegatan 31.

Hittills har firman gått jättebra, säger ägaren Thi Nguyet:

– I flera år har jag försökt hitta en lokal som passar, men det är så svårt i Sundbyberg. För tre månader sedan hittade jag den. Jag blev så glad.

Sålde direkt

Innan hon blev med restaurang drev hon i flera år en nagelsalong i området.

– När jag hittade den här lokalen sålde jag den direkt. Jag tycker om naglarna, men jag älskar att laga mat mer.

Thi Nguyet har öppnat restaurangen med hjälp av sin sambo. "Han gör allt för mig, så jag måste tacka honom mycket", säger hon.

Thi Nguyet har öppnat restaurangen med hjälp av sin sambo. "Han gör allt för mig, så jag måste tacka honom mycket", säger hon.

Malte Sjöblom

Kanske kom passionen med modersmjölken. This släktingar har öppnat flera restauranger i Vietnam.

– Alla i min familj tycker om att laga mat. Mamma är jätteduktig.

Har de varit och besökt din restaurang?

– Inte än, men snart.

"Första i Sundbyberg"

Då får de uppleva hur Thi har blivit något av en pionjär. Trots att vietnamesiska restauranger har varit på modet i Stockholm i åratal, har det tagit tid för trenden att leta sig till Sumpan.

Kocken Tá Ngo och Thi Nguyet poserar med en skål pho.

Kocken Tá Ngo och Thi Nguyet poserar med en skål pho.

Malte Sjöblom

– Vi är den första i Sundbyberg, så det känns som att det kommer att gå bra. Vi har en bra kock och tycker att vi gör bra mat, säger Thi.

Varför tror du att en vietnamesisk restaurang öppnar här först nu?

– Jag vet inte. Kanske för att andra inte känner till Sundbyberg, men jag har bott här i 15 år. När jag jobbat med naglar har många kunder frågat efter bra vietnamesisk mat. Jag tror att många längtar efter en sådan restaurang.

Och Thi själv har inga planer på att lämna kommunen.

– Jag tycker att Sundbyberg är jättebra. Folk är så snälla, jag vill aldrig flytta.

Malte Sjöblom
Alexander Kuronen