Vid allvarliga händelser, som exempelvis söndagens brand på Hisingen, går ett VMA-larm (Viktigt meddelande till allmänheten) som uppmanar boende i närområdet att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventiler.
Läs också: Industribrand på Hisingen - boende fick evakueras
Att gå in och stänga dörrar och fönster är ofta inga problem men när det gäller ventilationen skiljer det sig mycket beroende på var du bor. Om du bor i ett hus ansvarar du oftast själv för att stänga ventilationen. Men om du bor i lägenhet så kan fastighetsägaren i vissa fall stänga ventilationen centralt.
– Det ser väldigt olika ut i olika hus beroende på om det exempelvis är fläktar eller självdragshus. Vissa hus är uppkopplade centralt, vissa inte. Man får ta reda på vad som gäller i sitt hus, säger Robert Jademyr, säkerhetschef vid Familjebostäder.
Hur fungerar det om huset är uppkopplat?
– Då finns det personer som har behörighet att stänga ventilationen i hela huset. Systemen skiljer sig åt i olika hus, säger Robert Jademyr.
När ett VMA-larm skickas ut till boende i ett visst område är det inte alltid fastighetsägaren informeras direkt.
– Därför är det bra om man själv kontaktar sin fastighetsägare och informerar. Om det är något som kan stängas centralt så är det ju bra om fastighetsägaren får veta det så snabbt som möjligt, säger Robert Jademyr.
Finns det något man kan göra själv?
– Ja, det viktiga är att följa informationen, stäng dörrar och fönster och dra igen alla ventiler där man har inluften. Inluften tas alltid från ventiler som brukar sitta vid fönster eller i väggen. Om det inte går att stänga kan man täta med en handduk eller något liknande tills man får ny information om exempelvis en evakuering, säger Robert Jademyr.