När Statens fastighetsverk (SFV) rensar ut bland sitt bestånd av slott, kyrkor och andra märkesbyggnader. Bland dem finns Viby by i Sigtuna.

Detta gläder kommunen som gärna vill köpa Viby by av staten.

– Jag och kommunledningen gav omedelbart ansvarig tjänsteman på samhällsbyggnadskontoret uppdraget att tydligt visa intresse från Sigtuna kommun att köpa Viby by samt påbörja förhandlingarna med SFV, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vill köpa

Viby by fördes upp på Statens fastighetsverks lista för potentiella försäljningsobjekt för flera år sedan och Olov Holst meddelar att sedan dess har det pågått en dialog mellan kommunen och SFV. Enligt Olov Holst har kommunen varit tydliga med att de vill köpa Viby by. Det senaste mötet parterna emellan var den 7 januari.

– Det framkom då att det är grönt ljus från SFV för en för en försäljning, men att detta måste godkännas av Riksantikvarieämbetet då Viby by klassas som kulturminnesmärke. Om Riksantikvarieämbetet inte godkänner försäljningen måste frågan avgöras av regeringen, säger Olov Holst.

Kultur- och fritidsförvaltningen har haft i uppdrag att ta fram en idéskiss över vad Viby by ska kunna användas till. Kommunen vill bevara det befintliga kulturvärdet och även göra byn till en tydligare del av besöksupplevelsen i Sigtuna kommun.

Vad ligger prislappen på?

– Vi får återkomma om det. I utbyte mot en symbolisk köpesumma är villiga att ta på oss det fulla ansvaret för upprustning, drift och bevarande av den unika kulturhistoriska miljön.

Kommunen vill köpa den kulturhistoriskt intressant marken vid Viby by. Syftet är att vårda och utveckla marken.

Kommunen vill köpa den kulturhistoriskt intressant marken vid Viby by. Syftet är att vårda och utveckla marken.

Stefan Källstigen

Förfallet

Kommunens vilja att betala stora summor för området är begränsat då de anser att SFV har låtit Viby by förfalla på grund av bristande underhåll under flera år.

– Oavsett vem som tar över Viby by eller om den kommer kvarstå i SFV’s ägo tar man också över en mycket stor underhållsskuld. Stora åtgärder kommer krävas för att återställa och bevara byn i ett acceptabelt skick, säger Olov Holst.

Även oppositionen vill att kommunen ska köpa Viby by och att den skulle kunna ingå i exempelvis Sigtuna museum.

Pengarna räcker inte till

I SFV:s fastighetsbestånd finns cirka 160 fastigheter som inte kan bära sina egna kostnader genom hyresintäkter, hit hör Viby by.

– Det gör helt enkelt att pengarna inte räcker till och att vi tvingas prioritera hårt kring vilka åtgärder som ska göras. Så ja, det finns definitivt en underhållsskuld för Viby by, säger Thomas Johansson på SFV:s pressjour.

SFV arbetar nu, efter regeringens direktiv, med att planera för en anpassning av fastighetsbeståndet efter de resurser som finns.

– Vad som ska hända med Viby by är för tidigt att svara på. Tills vi vet det fortsätter vi med vår löpande förvaltning, för 2024 innebar detta bland annat att vi renoverade halmtaket på två byggnader samt gärdesgård och grindar, säger han.

Kommunen vill köpa den kulturhistoriskt intressant marken vid Viby by. Syftet är att vårda och utveckla marken.

Kommunen vill köpa den kulturhistoriskt intressant marken vid Viby by. Syftet är att vårda och utveckla marken.

Stefan Källstigen

Arbetade för adelsmannen

Viby by ligger mellan Venngarns slott och Sigtuna stad. Byn, bestående av flera knuttimrade hus med vasstak och tomterna är omgivna av gärdesgårdar. I Viby by finns även spår efter ett medeltida kloster. Byn som helhet är från 1700- och 1800-talen och är välbevarad.

Hela Viby ägdes av adelsmannen på Venngarn och de som bodde i byn var inte fria bönder utan dagsverkstorpare. De fick bo i byn mot att de utförde olika arbeten åt adelsmannen.