Det nya träningscentret för svensk fotboll är tänkt att ta form i anslutning till Kungsängens IP. Foto: Upplands-Bro kommun

"Vi letar inspiration från träningscenter i England och Portugal"

Arbetet med att studera möjligheterna att etablera ett nationellt träningscenter för svensk fotboll i Kungsängen är igång. Förstudien Upplands-Bro ska genomföra tillsammans med Svenska fotbollförbundet och fastighetsbolaget Hemsö har startat.

  • Publicerad 18:01, 5 jul 2022

Upplands-Bro kommun, Svenska fotbollförbundet och fastighetsbolaget Hemsö har tillsammans ingått ett intentionsavtal. Parterna vill utforska möjligheterna att skapa ett nationellt träningscenter för Svensk fotboll i anslutning till Kungsängens idrottsplats.

Fotbollslandslaget kan vara påväg till Upplands-Bro

Nu är det här arbetet igång och väntas pågå fram till den 30 april 2023.

– Vi har redan börjat undersöka de lokala förutsättningarna och leta inspiration från nationella träningscenter i andra länder, såsom England och Portugal. För oss som kommun är det även viktigt att involvera det lokala föreningslivet, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro.

Ett nytt nationellt träningscenter skulle bland annat innehålla två stycken fullstora gräsplaner, en konstgräsplan, en fullstor inomhushall med konstgräs. Därutöver skulle det finnas läktare, ytor ämnade för att träna målvakter, omklädningsrum, gym och ett fysiologiskt och medicinskt center.

Fotbollförbundet om planerna

– Vår ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla världsklass och det kräver förutsättningar som kan mäta sig med de som våra konkurrenter har. För att alla våra landslag, från ungdomsnivå till A-landslagen, ska kunna nå så bra resultat som möjligt är ett nationellt träningscenter en viktig pusselbit. Om det här blir verklighet ger det oss också bra möjligheter att samla våra utbildningar och arbetet med forskning och utveckling, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, i en kommentar.

Visa merVisa mindre

Engelska skolan överklagar avslagsbeslut

Ser över exakt intresse bland elever i planerade skolor Tre planerade skolor i regi av Internationella Engelska skolan stoppades av Skolinspektionen tidigare i sommar. Oklarheter kring elevunderlaget låg till grund för beslutet. Nu har bolaget överklagat...tisdag 9/8 16:06

Bro Hof fick inte rätt mot staden

Hade krävt Stockholms stad på sex miljoner I juni i år kom en dom från mark- och miljödomstolen som berör hur ett antal golfbanor påverkas av den nya regleringen av Mälaren.tisdag 9/8 9:33