Evidensia djursjukhus i västerort i Spånga varnade den 27 februari sina följare på Facebook om att man fått kännedom om att mat med spik hittats i Grimstaskogen, och man uppmanade hundägarna till försiktighet.

Polisanmälan ska ha gjorts

P4 Stockholm slår fast att en upphittad brödbit med spik i ligger bakom den polisanmälan som gjordes, men djurskyddspolisens förundersökningsledare Lena Jacobsson säger att man inte kan bekräfta händelsen.

– Generellt är detta väldigt svårutrett. Det krävs bevis i form av vittnesuppgifter om hur preparerad mat lagts på plats eller att ”mat” tagits i beslag.

Veterinären vill inte kommentera

Mitt i får den 13 mars tag på den veterinär på djursjukhuset som lade ut varningen, men det visar sig att den inte vet vad för "spikmat" som hittats.

– Jag har själv ingen kännedom om vad för typ av mat som hittats eller hur stort problemet eller risken är, och jag vill inte kommentera vilken behandling enskilda patienter fått, säger hon.

I Vallentuna fick en hund avlivas i slutet av februari sedan den blivit allvarligt sjuk. Familjen misstänker att den fått i sig skinka preparerad med gift.

Hund dog – misstänks ha blivit förgiftat under promenad

Hunden Trassel blev allvarlig sjuk och fick avlivas efter att ha ätit vad familjen tror var förgiftat kött på promenaden.

Polisen utreder inte fallet vidare.

– Det är extremt svårutredda ärenden.

När Familjen Ihrfors kom hem med sin hund Trassel från en promenad i Ormsta förra söndagen var det något som inte stämde.

Den annars glada och sociala Trassel var ovanligt trött, berättar matte Fanny Ihrfors. 

– Nu låg hon bara och sov.

Trassel blev inte bättre, familjen besökte veterinären i Vallentuna. Därifrån kördes Trassel till Djursjukhuset i Danderyd för intensivvård.

– Det blev bara sämre och sämre och hon kunde inte ens lyfta huvudet själv, säger Fanny.

Familjen i chock 

Tidigt på tisdagsmorgonen ringde sjukhuset och berättade att Trassel inte skulle överleva.

– Då ville jag bara vara med henne och vi fick komma in. Vi stod och grät i receptionen, säger Fanny.  

I familjen Ihrfors är saknaden stor.

– Vi har inte helt förstått vad som hänt än.

Trassels öde har fått många att reagera på sociala medier efter att Fanny lagt ut ett inlägg som har delats vidare av närmare 600 personer i skrivande stund. Trassels familj ville varna andra hundägare i Vallentuna.

Familjen misstänker att Trassel blivit förgiftad av preparerad skinka eftersom de sett spår av det när hunden kräkts.

Matte Fanny Ihrfors tillsammans med bästa vännen Trassel.

Matte Fanny Ihrfors tillsammans med bästa vännen Trassel.

Privat

Även sjukhuset konstaterar att Trassel förmodligen blivit förgiftad, men av vad kan de inte se i sina prover.

– I journalen finns det en tydlig misstanke om förgiftning, säger Anna Bodegård-Westling, chefsveterinär på AniCura Djursjukhuset Albano i Danderyd.  

Är det vanligt med förgiftningar där någon placerat ut förgiftat mat? 

– Nej det är det inte, jag skulle verkligen vilja tona ner den oron, säger Anna Bodegård-Westling.

Extremt svårutrett

Händelsen polisanmäldes men polisen kan inte säga att förgiftningen skett för att någon medvetet placerat något giftigt. Ärendet har lagts ner i brist på konkreta bevis.

– Så vi kan inte bekräfta att något konkret brottsligt skett. Det är extremt svårutredda ärenden, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare vid djurskyddspolisen.

De senaste veckan fick polisen in två anmälningar om förgiftade hundar, ett i Grimsta och ett i Vallentuna, berättar hon.

Inte i något av fallen finns konkreta bevis, ingen har sett något och inget misstänkt har tagits i beslag.

Vi stod och grät i receptionen.

Många fall i Malmö

I Malmö har hundägare länga rapporterat om hundar som skadats av någon medvetet har preparerat till exemlep köttbullar med glas eller spik. 2023 har tre hundar fått opereras efter att ha svalt spik och plåtbitar från bullar och mat utomhus, och polisen har fått in runt 160 anmälningar om förgiftningsförsök mot hundar på bara två år.

Vanligare är dock att hundar förgiftas genom att de får i sig något ute som lagts ut för att skada. På Södelmalm och i Nackar har flera fall där hundar fått i sig narkotika rapporterats.

Källa: Sveriges radio, Mitt i

Hunden Trassel blev allvarlig sjuk och fick avlivas efter en vanlig promenad i Vallentuna.

Hunden Trassel blev allvarlig sjuk och fick avlivas efter en vanlig promenad i Vallentuna.

Privat/Mostphotos

Hund dog – misstänks ha blivit förgiftat under promenad

Trassel fick avlivas efter att ha ätit vad familjen tror var förgiftat kött. Polisen: "Det är extremt svårutredda ärenden."