Vendela Nybergs debut ”Cento ser Solen” (Visto förlag) handlar om en liten flicka som alltid känner sig annorlunda. Hon känner sig utanför och mår inte bra – men så får hon hunden Cento, en släthårig labradoodle som ”borde” vara krullig.

Tillsammans kommer de fram till att det bästa man kan vara är sig själv.

Handlingen bygger mycket på saker Vendela själv gått igenom. Hon adopterades från Korea som liten och har tampats med svåra känslor hela livet.

– Man ser tydligt att jag inte passar in. Det är lättare sagt än gjort att våga vara sig själv och känna sig trygg med det. Jag är fortfarande inte där.

"Som barn kan man bli väldigt ensam med stora känslor", säger Vendela Nyberg. Illustrationen är från hennes andra bok "Vattnet är inte blått himlen är blå".

"Som barn kan man bli väldigt ensam med stora känslor", säger Vendela Nyberg. Illustrationen är från hennes andra bok "Vattnet är inte blått himlen är blå".

Privat

Ständigt ifrågasatt

Under uppväxten på Rådmansgatan blev hon ofta ifrågasatt av både vuxna och barn. Folk hon inte kände frågade om ”hennes familj var en riktig familj” och ”hur det känts om hon fått andra föräldrar är de hon fick”.

– En sådan fråga låter kanske inte så illa men jag började gråta, jag hade aldrig tänkt på det.

– Människor kanske inte förstår att alla frågor kan såra en. Folk som inte känner en kan fråga ”Ville inte din mamma ha dig?” eller prata om mina ”riktiga föräldrar”.

En gång talade en granne om henne som föräldrarnas adopterade dotter. Under en julrush på Åhléns skällde en kvinna plötsligt ut Vendela för att hon trängt sig i kön.

– Jag sa att jag var där med min mamma, men hon trodde att jag trängde mig för att vi inte ser lika ut. Sådana saker slutar aldrig att vara jobbiga. Men i dag har jag förstått att det inte är mitt fel.

Det är viktigt att föräldrar tar barns känslor på allvar och inte avfärdar dem, tycker Vendela Nyberg.

Det är viktigt att föräldrar tar barns känslor på allvar och inte avfärdar dem, tycker Vendela Nyberg.

Pekka Pääkkö

Vill hjälpa med konsten

Med boken hoppas hon att barn som känner sig annorlunda ser att de inte är ensamma och att föräldrar får perspektiv. Det är viktigt att man pratar om känslor och tunga tankar i familjen, menar Vendela.

Högläsningen blir en lugn stund och ett tillfälle att skapa kontakt.

– Boken har varit bra både för mig och mina föräldrar. Vi gick om varandra och jag kände mig rätt missförstådd. De har haft lite svårt att förstå att det är annorlunda för mig än för till exempel min lillasyster som inte är adopterad.

– Ingen frågar henne var hon är ifrån. Jag kan aldrig bara säga att jag är från Sverige, det kan vara överjävligt ibland.

Illustrationerna till boken har Vendela gjort själv och hon har nu bestämt sig för att söka in till Konstfack.

– De upplevelser jag haft hoppas jag kan hjälpa andra. Det behöver inte bara vara något svårt, utan kan bli något fint genom konsten.

It seems that you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

"Ett barns känslor är lika stora som en vuxens, barn är bara inte lika bra på att hantera dem", säger Vendela Nyberg.

Vendela Nyberg