De finaste vinglasen ställer de undan och viktiga papper får hamna bakom en låst dörr. Men annars är det fritt fram för gästerna från England, Australien eller Spanien att göra sig hemmastadda i Charlotta och Arilds rymliga villa i Trollbäcken i Södra Stockholm

Sedan 2012 har de gjort totalt 32 byten och på så sätt bott på så skilda ställen som Nya Zeeland, Indien, Island, Holland och Italien, ofta tillsammans med de båda tvillingdöttrarna. 

"Kontakt med lokala livet"

– Man hamnar på platser dit man aldrig hade kommit annars. Och man får en helt annan kontakt med det lokala livet. Ofta lånar vi cyklar och det händer att man blir inbjuden till grannarna. Fler av dem vi bott hos har vi fortfarande kontakt med, berättar Charlotta.

"Min bästa resa var nog till Island, med den annorlunda naturen, jöklarna och den svarta sanden", säger Arild.

"Min bästa resa var nog till Island, med den annorlunda naturen, jöklarna och den svarta sanden", säger Arild.

Petter Beckman

Kostnaden går inte att jämföra med att bo på hotell eller Airbnb. Årsavgiften ligger mellan 1 000 och 1 500 kronor, motsvarande en hotellnatt, för ett obegränsat antal byten.

– Nu är vi alltid borta i minst två eller tre veckor. Man får tid att uppleva en plats utan stress, säger Arild.

Det här sättet att resa har exploderat de senaste åren. Antalet internationella semesterbyten i Stockholmsregionen har ökat med 328 procent sedan 2019, enligt statistik från Home Exchange. Förra året handlade det om drygt 7 200 byten. Trenden är samma över hela Europa.

Inflationen spelar roll

– Under pandemin har många kommit att omvärdera sina resvanor och allt fler söker sig till det enkla, rimliga och hållbara. Den nuvarande inflationen spelar också en stor roll. Många har inte längre råd att resa på traditionellt sätt, säger Sarah Marouzé, pressansvarig på Home Exchange.

Charlotta och Arild ser bara fördelar. Båda tycker det känns bra ur miljösynvinkel att hus inte behöver stå tomma. 

– Det blir en slags delningsekonomi som gör att resurser utnyttjas bättre. Det känns också tryggt att veta att någon är i huset när man är borta. Dessutom praktiskt att någon kan vattna blommorna, säger Charlotta.

2017 var hela familjen i Sydney och blev kvar över både jul och nyår genom att byta hus med ett australiensiskt par.

2017 var hela familjen i Sydney och blev kvar över både jul och nyår genom att byta hus med ett australiensiskt par.

Privat