Sommaren är här med allt vad det innebär. Sol, ledigt och kanske en svalkande lek för kommunens yngsta invånare. Det går inte i Vattentornsparken i Valsta i år heller. För tredje sommaren i rad står plaskdammen med den tillhörande vattenrännan torr.

– Det är jättetråkigt. Den här parken är verkligen Valstas lunga, så känns det i alla fall för mig när jag kommer hit, säger Margareta Klang som bor i närheten av Vattentornsparken.

Margareta Klang går runt i parken och följer den gjutna rännan upp till en liten träbro. Därefter övergår rännan till en mer naturliknande del.

– Den här delen är så vacker när vattnet sipprar mellan stenarna som går upp i skogen, den ger ett lugn och harmoni.

"Händer ingenting"

Vid flera tillfällen under de tre åren har Margareta varit i kontakt med kommunen för att få svar på varför parken står utan vatten.

– De har varit här och tittat och säger att "det här ska vi fixa". Sedan händer ingenting och när jag ringer igen säger de på kommunen att entreprenör finns, men att de saknar material. Men de kan väl inte sakna material i tre år, säger hon.

När Mitt i Sigtuna ringer till kommunen svarar de att det finns två orsaker till vattenstoppet.

– Den fungerar inte för att den har ett läckage högre upp och det skulle vara totalt slöseri med vatten att låta den vara igång. Det ska bli en reparation av den, men först söker vi om det finns ett läckage i ledningarna – kamerasöker dem och filmar dem invändigt, säger Mikael Gustafsson som är driftchef på parkenheten.

Klart i höst

Reparationen kommer, enligt Mikael Gustavsson, troligen inte ske förrän under sensommaren eller hösten. Det är inte den enda anledningen till att det inte rinner vatten. Kommunen har en policy att när det är dålig vattentillgång ska inte den vara igång då det är dricksvatten som används.

– Trots att det är samma vatten i omlopp i plaskdammen avdunstar en del hela tiden och behöver fyllas på. När det är dåligt med vattentillgång håller vi tillbaka med sådana här saker, säger han.