Den ser inte mycket ut för världen, minibussen som för tillfället står parkerad utanför Maria sjukhus. Men från den ges vård till hemlösa och personer i beroenden. Sjuksköterskorna Vicky Tersmeden och Mimmi Deinum är precis tillbaka efter dagens insats.

– Mycket handlar om att skapa en god relation med patienterna. Det har vi lyckats med under åren. Vet de om att vi kommer, så kanske vi får tio nya patienter den dagen, säger Vicky Tersmeden, om jobbat med bussen sedan 2019.

Att veta vart de ska åka är inte alltid helt enkelt, framförallt var det inte det i början. De har fått ringa socialtjänsten eller polisen för att hitta bra platser att stå. Även patienterna själva tipsar. Ibland åker bussen till tillfälliga bosättningar.

– De rivs, så flyttar personerna vidare. Då blir det lite detektivarbete att hitta dem igen.

Vicky Tersmeden och Mimmi Deinum visar upp olika läkemedel de kan skriva ut till besökare av bussen.

Vicky Tersmeden och Mimmi Deinum visar upp olika läkemedel de kan skriva ut till besökare av bussen.

Pekka Pääkkö

Nässpray mot överdos

En viktig del av av verksamheten är sprututbytet. Det startades som ett projekt 2019, som ett komplement till fasta mottagningar. Bussen åker i hela Stockholms stad och täcker ett område från Hallstavik i norr till Södertälje i söder.

Besökarna erbjuds även behandling och provtagning för sjukdomar som hepatit a, b och c samt hiv. Mimmi och Vicky rör sig vant i den lilla bussen. Mimmi håller upp en liten flaska med läkemedel.

– Det är en nässpray som kan häva en överdos, som patienterna kan använda själva. Den är vi frikostiga med att skriva ut, säger hon.

Stort mörkertal

De flesta patienterna kommer just för rena sprutor.

– Det blir även samtal om var personen befinner sig och vilka behov den har. Ofta är det fina samtal, kanske för att det inte alltid är så lösningsfokuserat, utan det handlar om att vi lyssnar.

Trots många besökare tror de två kollegorna ändå att det finns ett stort mörkertal av personer i behov av vård.

– Vi vet att det finns de som delar med sig av sina sprutor till andra som inte vågar komma hit av olika anledningar. Men vi är en länk till stöd i alla lägen, säger Vicky Tersmeden.

Enhetschefen Maria Immala, sjuksköterskorna Mimmi Deinum och Vicky Tersmeden, samt Sandra Ivanovic Rubin (MP).

Enhetschefen Maria Immala, sjuksköterskorna Mimmi Deinum och Vicky Tersmeden, samt Sandra Ivanovic Rubin (MP).

Pekka Pääkkö

Fler timmar

I höstas togs beslut om att göra sprututbytesbussen permanent. Timmarna den är ute ökades också till 30 timmar i veckan.

– Det är en av de utpekade områdena för att förstärka beroendevården. Vi måste anpassa oss och se till att vi finns där patienterna är, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnds psykiatriutskott.

Samtidigt syns en nedåtgående trend i hur många som besöker sprututbytena i Stockholm. Det gäller både de fasta mottagningarna som bussen.

Regionen ser därför samtidigt över möjligheten att öppna fler fasta sprututbyten vid öppenvårdsmottagningar i länet.

– I stället för att patienter ska ta sig till olika mottagningar för olika delar av sin vård så ser vi över om vi skulle kunna få ett bättre helhetsomhändertagande på öppenvårdsmottagningen. Vi behöver kontinuerligt anpassa vården för att ännu bättre möta patienters behov och förutsättningar, säger Sandra Ivanovic Rubin.

Till hösten byts den gamla bussen ut mot en ny. Den största förändringen det ger – utöver att de får mikro och toalett – är att de får en brits. Den kommer till användning när de ska göra en elastografi, vilket görs av personer inför behandling av hepatit c.

– Det är meckigt idag, har vi en brits är det bara att lägga sig på den, säger Vicky Tersmeden.

Sprututbytet vid S:t Göran stänger – ska till Södermalm

Allt färre personer i missbruk byter till sig rena kanyler på regionens sprututbyten i innerstan. Därför stänger mottagningen på Kungsholmen – i stället får besökarna åka till Södermalm.

Vid sprututbytet på Sankt Görans sjukhusområde kan missbrukare byta till sig rena sprutor och kanyler.

Men allt färre besöker sprututbytesmottagningarna på Kungsholmen och vid Maria sjukhus på Södermalm. Det har gått från 26 000 till 19 000 besök per år de senaste fem åren.

Sprututbytet vid Sankt Göran bedrivs dessutom i en paviljong med tillfälligt bygglov som inte kan förlängas efter 31 december.

– Därför är den bästa lösningen att det får drivas vidare som en mottagning på Maria Sjukhus. Arbete har påbörjats för att hitta en bättre lokalisering där, skriver Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, i ett mejl.

Sprututbytet ligger på Maria prästgårdsgata. De senaste åren har de haft i snitt 40 besök om dagen.

Sprututbytet ligger på Maria prästgårdsgata. De senaste åren har de haft i snitt 40 besök om dagen.

Victor Malmcrona

Mer tillgängligt

Att samla sprututbytet vid Maria sjukhus innebär inga specifika fördelar, menar förvaltningen. Snarare handlar det om att de har svårt att motivera att ha kvar mottagningen på Kungsholmen.

Varför minskningen av besökare har skett är inte säkert, men enligt regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning (HSF) är det mest troligt att besökarna får fler sprutor per besök, att liknande verksamheter blivit mer tillgängliga i andra delar av landet och att fler patienter skriver in sig för läkemedelsassisterad behandling.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.

Pressbild Fredrik Hjerling

Ska förstärkas med buss

Efter beslut från det rödgröna styret i regionen ser förvaltningen över hur beroendevården bättre kan anpassas efter patienters behov och förutsättningar.

– En del av det är att se över hur sprututbytet kan göras mer tillgängligt. Där är den mobila vårdmottagningen – sprutbytesbussen – en viktig förstärkning. Just nu ser förvaltningen över hur sprututbytet ska organiseras när det tillfälliga bygglovet vid S:t Göran löper ut, skriver Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.

Än har inget förslag tagits upp till politisk nivå, men det lutar åt att förslaget blir att stänga mottagningen vid Sankt Göran. Då blir sprututbytet vid Maria sjukhus den enda fasta mottagningen i innerstan.

Dock tittar man även på att öppna mindre sprututbyten runt om i regionen.

Sprututbytet på Maria sjukhus öppnade 2019.

Sprututbytet på Maria sjukhus öppnade 2019.

Mostphotos

Skadereducerande

Nyss kom också beskedet att beroendeakuten vid Maria sjukhus stänger vid årsskiftet. Patienterna hänvisas till beroende­akuten vid Sankt Göran.

– Det är dock viktigt att skilja på att detta är två helt olika förändringar av helt olika verksamheter och förändringarna har ingen koppling till varandra, skriver Maria Andersson.

Sprututbytet kan därmed hamna helt skilt från en beroendeakut.

Ser ni några risker med det?

– HSF ser inga påtagliga risker då sprututbyte är en så kallad skadereducerande verksamhet och har ingenting med akut beroendevård att göra, skriver Maria Andersson.

Ansågs kontroversiellt

Sprututbytet på Sankt Görans sjukhusområde öppnade 2013. Mottagningen på Södermalm öppnade 2019.

Här kan människor som injicerar droger byta till sig rena sprutor och kanyler. Syftet är att minska förekomsten av olika blodsjukdomar.

Vid mottagningarna erbjuds patienter även vidare vård och stöd samt vaccinering.

Vid öppningen ansågs verksamheten kontroversiell. Invändningen som fanns var att det skulle leda till att fler började använda droger.

Med åren har sprututbyte blivit en mer accepterad typ av insats och spridningen av till exempel hepatit C har minskat bland målgruppen.

2022–2023 hade mottagningen på Södermalm 40 besök om dagen i snitt. Kungsholmen hade 25–30 besök samma period.

Källa: Region Stockholm/Kunskapsguiden

Minskningen av patienter beror på detta

Allt färre besöker sprututbytesmottagningarna på Kungsholmen och vid Maria sjukhus på Södermalm. Det har gått från 26 000 till 19 000 besök per år.

De mest troliga förklaringarna till minskningen är dessa, enligt regionen: 

Besökarna får fler sprutor/nålar per besök.

Sprututbytesverksamheter har blivit mer tillgängliga i landet och i närliggande Regioner – vilket minskar belastningen i Stockholm.

Regionen har sett ett ökat remissflöde från sprututbytet till LARO – läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende.

Fler söker också vård vid LARO-mottagningar och stannar längre som patienter där.

Källa: Region Stockholm

Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, ser inga risker med att sprututbytet flyttar till Södermalm.

Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, ser inga risker med att sprututbytet flyttar till Södermalm.

Anna Molander/Victor Malmcrona

Sprututbytet vid S:t Göran stänger – ska till Södermalm

7 000 färre besökare på fem år ✔ Maria sjukhus blir enda mottagningen i innerstan ✔ Ska stärkas upp med buss