Precis intill Väsby centrum stiger sig nu en guldglimmrande fasad över centrumet. Det är bygget av höghuset Drabanten som pågått under två och ett halvt år. Nu är det klart och de första hyresrätterna är redo för uthyrning.

– Det känns jätteroligt, redan den 18 augusti flyttar de första personerna in, berättar projektledare Patrik Schön.

Bygget, som är ett ett av årtiondets största byggprojekt i Upplands Väsby, har även lyckats hålla sig till den planerade tiden sedan starten 2019.

– Vi har verkligen kunnat hålla oss till schemat trots att det varit ett så stort och komplicerat projekt. Det beror på god planering och att alla i projektet har haft samma mål, tror Patrik Schön.

Bostäder till äldre

Det är Sveafastigheter som tillsammans med företaget Silver Life ligger bakom byggprojektet.

Sammanlagt är det tre bostadshus som ska byggas där både lägenheterna, husen och det omkringliggande området är utformat med äldre personers behov i åtanke. Sammanlagt kommer de tre husen erbjuda 157 bostäder i olika former; hyresrätter, bostadsrätter och vårdboende.

– Projektet i sig är väldigt unikt. Med tanke på hur man vill forma det till den äldre generationen så har den all service man kan behöva med gym och relax i byggnaden, säger Patrik Schön.

I Drabanten erbjuds hyreslägenheter för personer över 65 och intresset har varit hyfsat stort

– Föranmälan till hyresrätterna har varit cirka 50 procent. Det är ganska högt med tanke på att bostäderna riktar sig mot en specifik målgrupp.

Guldig skrapa

Även utsidan av Drabanten kan kallas unik. Husfasaden är i guldfärgad plåt och ger därför bilden av att vara en byggnad helt i guld.

– Husen i sig är spektakulära, det här finns inte någon annanstans, berättar Patrik Schön.

En guldig husfasad låter svårt att hålla rent, hur ser ni till att den kommer hålla sig fin?

– Nej, fasaden är helt underhållsfri vilket är bra för då behöva man inte göra något åt det.