Väsbys Bästa ökar och SD ökar mycket i Upplands Väsby. Det är läget i kommunen efter att det preliminära valresultatet kommit på söndagen.

Partiet går från 9,2 till 12,8 procent av rösterna, när 28 av 29 valdistrikt är räknade.

Vill se annat Väsby Entré

En fråga som Väsbys Bästa drivit – mot alla övriga partier – är att skala ner det stora byggprojektet Väsby Entré vid pendeltågsstationen. Partiet vill bland annat se en annorlunda lösning av broar, bussterminal, station och resecenter.

– Naturligtvis har Väsby Entré en viss betydelse, men även våra andra sakfrågor har Väsbyborna säkert tagit till sig. Vi känns som ett etablerat parti, vi är det fjärde största i kommunen.

Ni har bytt sida över blocken under de tidigare valen, vilka styr ni helst med?

– Vi går till val på de frågor vi tycker är viktiga, vi vill kunna påverka så mycket som möjligt och samarbeta med dem som ställer upp mest på våra frågor. Men naturligtvis är Väsby Entré en viktig fråga i kommande förhandlingar.

Svårt för blocken att få egen majoritet i Väsby efter valet (mitti.se)

SD framåt – MP och L tappar

Även SD går framåt, från 12,9 till 14,9 procent av rösterna när det preliminära resultatet är klart. Moderaterna tappar från 23,4 procent till 21,0. Socialdemokraterna går framåt litet, från 25,7 procent till 26,4 procent. V går framåt något och C får exakt samma resultat som förra året. MP och L tappar.

Efter valet 2018 bytte Väsbys Bästa sida och valde att i stället styra med M, KD, L och C, vilka tillsammans bildade Väsbyalliansen. De senaste fyra åren har Väsbyalliansen styrt i minoritet med Moderaterna i spetsen.

VALFRÅGAN: Vem tar vem i Väsby? (mitti.se)