Från 9,2 procent av rösterna i Väsby till 12,5 procent. Lokalpartiet Väsbys Bästa tar ett rejält kliv framåt i årets kommunval, när samtliga 29 valdistrikt i Väsby är räknade.

– Vi har fått över 30 procent fler röster i det här valet, vilket känns både glädjande och lite omtumlande. Vi gjorde en väldigt bra valrörelse med bra och tydligt informationsmaterial, säger gruppledare Roland Storm.

Partiet har gått framåt i minst 27 av kommunens 29 valdistrikt. I Mälaren (Kairo-området) blev partiet näst störst med 21,3 procent. Även i Nedra Runby (18,8) och i Edssjön (18,5) gick partiet starkt. Minst röster fick VB i Apoteksskogen (8,5 ) och Väsbyskogen Östra (5,8).

Vill se annat Väsby Entré

En fråga som Väsbys Bästa drivit – mot alla övriga partier – är att skala ner det stora byggprojektet Väsby Entré vid pendeltågsstationen. Partiet vill bland annat se en annorlunda lösning av broar, bussterminal, station och resecenter.

– Folk har kommit fram till oss under valrörelsen och stöttat oss i vårt arbete för att förändra bygget av Väsby Entré, säger Jesper Lundberg, politisk sekreterare.

– Naturligtvis har Väsby Entré en viss betydelse, men även våra andra sakfrågor har Väsbyborna säkert tagit till sig. Vi känns som ett etablerat parti, vi är det fjärde största i kommunen, säger Roland Storm.

Partiet har även varit drivande i idrottsfrågorna i Väsby. Under mandatperioden har man varit med och klubbat igenom – och byggt – en ny fotbollshall i Vilunda och nu senast en konstgräsplan i Grimsta.

– Näst på tur är en ny gymnastikhall, om vi får finansiering för en sådan i kommande budget, säger Andrea Möllerberg, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Andra satsningar som partiet tror att väljarna gillat är inom äldreomsorgen och skolorna samt önskemålet om att bygga ett nytt bibliotek vid gamla Medborgarhuset.

Möjliga koalitioner

Den senaste mandatperioden har allianspartierna styrt i minoritet tillsammans med Väsbys bästa. Den konstellationen ser ut att få 23 av 51 mandat.Det andra traditionella blocket, S, V och MP skulle tillsammans med VB få 26 mandat – och alltså kunna bilda majoritet.

Ni har bytt sida över blocken under tidigare val, vilka styr ni helst med?

– Vi går till val på de frågor vi tycker är viktiga, vi vill kunna påverka så mycket som möjligt och samarbeta med dem som ställer upp mest på våra frågor. Men naturligtvis är Väsby Entré en viktig fråga i kommande förhandlingar, säger Roland Storm.