Efter nio års verksamhet såg det ut som om den ideella föreningen Väsby tjejjour skulle gå i graven.

– Vi hade svårt att rekrytera nya volontärer och de som var kvar orkade inte dra hela lasset, säger ordförande Tove Ovsiannikov.

Men sedan Mitt i uppmärksammat situationen i en artikel och lokala politiker fick upp ögonen för nedläggningshotet, började det röra på sig. Folk hörde av sig och ville engagera sig.

– Många som hade funderat på att bli volontärer fick nog en spark i baken när de såg att verksamheten var nedläggningshotad. Det är härligt med nytt blod och personer som har erfarenhet från många olika områden, säger Tove Ovsiannikov.

Flera nya volontärer

Nu har sammanlagt åtta nya volontärer och styrelsemedlemmar rekryterats och chatten öppnar åter den 27 augusti.

Väsby tjejjour, som förutom chatten även har en lokal på Björkvallavägen, kan därmed se fram emot en höst där man kan fortsätta att stötta unga tjejer.

– Många tjejer som hör av sig behöver bekräftelse på att det de tänker och känner är okej. Det kan vara psykisk ohälsa, med allt från ätstörningar och depressioner, till problem hemma som gör att man känner sig ensam, säger Tove Ovsiannikov.

Även nätgrooming och våld i nära relationer är saker som tas upp i chatten.

– Ofta handlar det om att gjuta mod i tjejerna så att de kan gå vidare med det de upplevt och i vissa fall polisanmäla. Vi kan visa var de kan få stöd, som till exempel hos brottsofferjouren.

Kan anställa medarbetare

Med kommunen har man ett så kallat IOP-avtal, ideellt offentligt partnerskap. Det avtalet har förnyats och ger mer pengar så att tjejjouren kan anställa en medarbetare.

– Det känns verkligen jätteroligt att vi kan fortsätta. Nästa år firar vi tio år. Nu kommer vi att satsa på att synas mer utåt och även erbjuda volontärer utbildning. Vi hoppas även på att utveckla samarbetet med kommunen.