Lekparken på höjden är sliten. Den kom till i början av 2000-talet och har kritiserats för att sakna tydligt avdelade områden, som var gångbanan börjar och lekytan slutar.

Nu har stadsdelsnämnden godkänt en upprustning och parken ska börja rivas under året.

Bland annat ryker gummiberget, då många halkar och ramlar på det. Det ska ersättas med klätterställningar och klättertorn.

– Det är jätteroligt, alla partier var så rörande överens. Det här gummiberget som mina barnbarn gör sig illa på ska tas bort. Och så ska det bli en plaskdamm, säger Bo Magnusson (MP), vice ordförande i nämnden.

Företaget Astrid Lindgren AB, som förvaltar författarens arv, har godkänt att delar av parken byggs på temat ”Peter och Petra”. Boken handlar om två små barn som bor i en jordkula under en gran i Vasaparken och börjar gå i Gustaf Vasa skola.

För kickbikes

Barn i mellanstadieåldern har fått framföra önskemål och ytorna ska få fler aktiviteter för olika åldrar.

Småbarnsleken får staket, den populära lastbilen blir kvar och studsmattor och kullar för kickbikes ska byggas.

Det ska också utredas om en solcellsdriven grill kan fungera samt en köksträdgård med ätbara växter.

Bygget drar igång under året, beräknas kosta 25 miljoner och pågå fram till 2025. Arbetet ska delas upp så att parken kan användas under tiden, enligt Bo Magnusson.

– Sedan tycker vi i Miljöpartiet att det vore kul om husen fick torvtak och solceller. Och att man kunde ta fram en ljusplan för att störa djur och natur så lite som möjligt. Men att få tillbaka fladdermöss i innerstan är nog svårt.