Enligt myndigheten riskerar luftvägsrensarna att istället fördröja förloppet innan hjärt-lungräddning kan påbörjas.

Luftvägsrensare kallas även kvävningshjälp eller kvävningsräddare och räknas som medicintekniska produkter som ska uppfylla vissa krav och ha CE-märkning.

Förra året förbjöd Läkemedelsverket en luftvägsrensare från att säljas i Sverige, och flera aktörer slutade i samma veva med sin marknadsföring, som ofta riktade sig till föräldrar.

Bra present?

Marknadsföringen har i vissa fall varit vilseledande, enligt Reklamombudsmannen. Ett företag skrev till exempel så här i annonsen: ”Luftvägsrensare har räddat 100+ barn och är den bästa babypresenten du någonsin kan ge".

Nu marknadsförs alltså produkterna igen.

– Vi har sett att nya aktörer dykt upp som marknadsför och säljer luftvägsrensare. Läkemedelsverket har också tagit emot ökat antal tips om luftvägsrensare utan CE-märkning, säger Camilla Bysell, gruppchef på Läkemedelsverket.

Kiku Pukk Härenstam avråder från att använda luftvägsrensare, och hänvisar till HLR-rådets anvisningar om hur man ska göra om någon sätter i halsen.

Kiku Pukk Härenstam avråder från att använda luftvägsrensare, och hänvisar till HLR-rådets anvisningar om hur man ska göra om någon sätter i halsen.

Karolinska universitetssjukhuset

Förskolor köper in

Även förskolor, biografer och andra offentliga aktörer ska ha köpt in luftvägsrensare, berätta hon.

Men det finns inga vetenskapliga belägg för att de fungerar. Kiku Pukk Härenstam, överläkare vid Astrid Lindgrens barnakut avråder bestämt från att använda dem.

– Det är olyckligt att de marknadsförs. Vi känner stor oro för detta, säger hon.

För sätter någon i halsen gäller det att vara snabb.

– Det är inte bra om de metoder som vi vet fungerar blir försenade för att man letar efter hjälpmedel, säger hon.