Giftigt. Fisk från Magelungen innehåller miljögiftet PFAS och bör inte ätas alls, enligt kostråden. Foto: Sacharias Källdén

Varning: Ät inte fisk från Magelungen – innehåller miljögift

Förra årets kostråd förlängs. Invånarna avråds även i år från att äta fisk från Magelungen. Även fisken från Årstaviken, Drevviken och Flaten innehåller miljögiftet PFAS och bör ätas ytterst sällan.

  • Publicerad 13:03, 8 jun 2022

Stockholms stad måste ge nya ”särskilda kostrekommendationer” eftersom EU har infört lägre riktvärden för PFAS.

Kommunen avråder därför helt från att äta fisk fångad i Magelungen. Fisk från Årstaviken, Drevviken, Flaten, Sicklasjön, Brunnsviken, Ulvsundasjön, Riddarfjärden, Görväln och Trekanten innehåller också miljögiftet och ska därför inte ätas mer än två, tre gånger om året.

– De mängder av PFAS vi får i oss orsakar inte akuta hälsoproblem, men ämnena lagras länge i kroppen. Det är därför viktigt att begränsa, eller avstå från, att regelbundet äta fisk som man vet innehåller höga halter av PFAS. Eftersom höga halter PFOS har uppmätts i fisk från de utpekade sjöarna har vi tagit fram särskilda kostrekommendationer, säger Maria Pettersson, miljöutredare på Miljöförvaltningen i Stockholms stad i ett uttalande.

Fiske tillåts

Råden är desamma som Livsmedelsverket ger till barn upp till 18 år, den som vill bli gravid i framtiden, gravida och ammande när det gäller fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB, exempelvis strömming och Östersjölax.

Kostråden medför inget förbud att fiska i sjöarna.

Staden: Ät inte fisk från dessa sjöar

Ämnen finns kvar efter de förbjudits

PFAS, är en förkortning av poly- och perfluorerade alkylsubstanser.

PFAS började framställas i mitten av 1900-talet för att stöta bort fett, smuts och vatten.

Ämnena finns i dag i exempelvis stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer och skönhetsprodukter. 

Flera PFAS-ämnen har förbjudits men finns kvar i miljön långt efter att de har slutat användas.

Dricksvatten, fisk, frukt och ägg är den mat som innehåller mest PFAS, enligt Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa.

PFOS är det ämne i PFAS-gruppen som förekommer i högst halt i fisk.

Källor: Stockholms stad och Naturskyddsföreningen

Visa merVisa mindre