Flera medier har i veckan rapporterat om att det pågår en omfattande desinformationskampanj riktat mot socialtjänsten i Sverige. Bakom budskapet i kampanjen ligger aktörer med koppling till våldsbejakande extremism enligt MPF.

– Det är påståenden om systematisk barnhandel som bedrivs av socialtjänsten, säger Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelningen på MPF, till TT.

Kampanjen kan spåras till en arabiskspråkig sajt enligt MPF och TT rapporterar att sajten sedan slutet av december i fjol publicerat ett 20-tal videoklipp "om vad man hävdar är övergrepp från svenska myndigheter".

I mitten av januari tog kampanjen fart och har fått stor spridning på sociala medier.

– Nu såg vi även att det fanns en koordinering i agerandet, som inte bara handlade om att ge uttryck för en åsikt. Och när vi tittade på det såg vi att flera inblandade, särskilt upphovsmannen till sajten det ursprungligen kom ifrån, hade gett uttryck för att stödja Islamiska staten bland annat, säger Mikael Tofvesson, till TT.

Socialministern uttalar sig

Med en uppmaning om att vara källkritisk kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) desinformationskampanjen på sin Facebook-sida:

"Enskilda som läser dessa inlägg kan lätt få intrycket att socialtjänstens personal är illasinnad och vill framförallt nyanlända och muslimer illa. Det finns därmed risk att personer som verkligen skulle behöva söka kontakt med socialtjänsten avstår från att göra det och därmed inte får det stöd och hjälp som man behöver".