Vladan Petronijevic har drivit krog sedan slutet på 1990-talet och sedan några år tillbaka driver han restaurang Lill-Plogen i Hemmesta.
Han minns tydligt när förbudet mot att röka inomhus kom.
– Jag jobbade bland gästerna med att servera, och stod i baren. Man luktade alltid rök när man kom hem, och det sved i ögonen av röken. Jag tror att gästerna också tyckte det var skönt också när förbudet kom, säger han.
En farhåga innan det infördes var att restaurangerna skulle lida ekonomisk skada av förbudet, men enligt branschorganisationen Visita var tappet noll eller högst försumbart.
Något som bekräftas av Vladan Petronijevic. Som krögare märkte han knappt något missnöje bland gästerna eller att de slutade att besöka restaurangen.
– Det var ingen skillnad så sett, folk anpassade sig bara.
Här får rökande gäster stå utanför och röka.
Eva Tonström
Ja-sidan vann rejält
När riksdagen röstade om förslaget den 12 maj 2004 vann ja-sidan med en förkrossande majoritet: 245 röster mot 45.
Det var bara Moderaterna och någon enskild folkpartist som kämpade mot förslaget. Det tydligaste målet var bättre folkhälsa.
Förespråkare menade dessutom att det var en frihetsreform; den som inte vill eller bör utsättas för tobaksrök får helt enkelt fler rökfria utrymmen att vistas i.
– Rökförbudet på krogen har varit jätteviktigt för att förskjuta normen för vad som är ett vanligt beteende kopplat till rökning. Det är färre som börjar röka när fler miljöer blir rökfria, säger Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig på Cancerfonden.
Betydligt färre rökare
Sedan rökförbudet på krogen infördes har stockholmarnas rökvanor minskat kraftigt. 2007 rökte 14,5 procent av länsinvånarna. I dag är den siffran 5,5 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.
Myndigheten har ett generellt mål om att minska andelen rökande i Sverige till mindre än 5 procent i år. Det målet är vi nära att nå, men rökningen slår ojämnt i befolkningen.
16 procent av alla arbetslösa röker varje dag och det är fler som endast gått klart grundskolan som röker än personer med eftergymnasial utbildning, enligt Cancerfonden.
– Vi är inte i mål. Rökningen behöver fortsätta minska, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.
Vladan Petronijevic driver restaurang Lill-Plogen i Hemmesta ihop med en kompanjon.
Eva Tonström
Tillbaka till Vladan Petronijevic på Lill-Plogen.
Senare, när förbudet började gälla även på uteserveringar, märkte han av mer gnissel hos gästerna.
– En del tyckte att det var larvigt, eftersom det var utomhus, så då fick man gå runt och påminna lite då och då. Men nu är det inga problem, folk vet vad som gäller, det blir aldrig några diskussioner. Röka får man göra utanför restaurangen helt enkelt, säger han.
I dag står en stor askkopp utomhus dit Lill-Plogens gäster är hänvisade om de vill ta bloss. Några askkoppar har de inte kvar.
– Jag hoppas att det aldrig blir tillåtet att röka på krogen igen, varken inomhus eller utomhus.