Nu är det klart att det startas gymnasieprogram med fotbollsinriktning på två av Värmdös gymnasieskolor till hösten – Gustavsbergs gymnasium, även kallat G2, och Värmdö tekniska gymnasium, VTG. Båda ligger i Gustavsbergs hamn.

– Vi har jobbat så hårt och snabbt vi kan för att ro i land det här och kunna starta redan nu till höstterminen 2021. Det känns jättekul, säger Christian Eklöv Hagman, rektor på G2.

20 platser

G2 ska ha 15 platser med inriktning fotboll och eleverna kan då välja på tre grundprogram - samhäll, natur eller barn- och fritid. VTG väljer att ta in fem fotbollselever på olika program, så totalt 20 ungdomar kommer att få spela fotboll på skoltid.

När de gäller vilka som kommer in säger Christian Eklöv Hagman att det viktigaste är att man är dedikerad och brinner för att spela fotboll.

– Sedan kommer det ju att vara en viss nivå på träningarna, så som jag ser det är de som söker även skickliga fotbollsspelare. Blir det stort tryck på platserna kommer vi att se över om det går att utöka längre fram.

De största lokala klubbarna i kommunen, Värmdö IF, Gustavsbergs IF och Ingarö IF har agerat bollplank och stöttar idén.

– De har bidragit med idéer och kunskap kring hur vi kan göra det här på bästa sätt. De är positiva och det känns jätteviktigt, säger Christian Eklöv Hagman.

DIF håller i träningarna

Även mindre klubbar i Värmdö kommer att få information och vara delaktiga framöver.

– Vi vill att det här ska spridas till så många som möjligt, säger han.

Malin Wincrantz, biträdande rektor på VTG, är glad över samarbetet med G2 och att den nya satsningen blir av redan till hösten.

- Det känns fantastiskt! Det här gynnar ungdomarna och hela lokalsamhället eftersom eleverna inte behöver lämna Värmdö för att gå en fotbollsprofil. De blir kvar i kommunen och kan skaffa sig en gymnasial yrkesutbildning samtidigt som de får träna fotboll, säger hon.

Det blir fotboll på schemat tre timmar i veckan, och träningarna kommer troligen att äga rum på Farstaborgs bollplan, Ingarö IP och Ösbys bollplan. De som ska hålla i det är Djurgårdens IF.

– Vi är väldigt glada över det här samarbetet. Vi har en ambitiös plan för träningen och vet att Värmdö är ett område med många fotbollsspelare som vi hoppas tar möjligheten att kunna kombinera sina studier med fotbollsutbildning på skoltid och göra det i en skola i sin kommun, säger Christian Krigström Gentile, akademichef på Djurgården IF.

Mitt i Värmdö har berättat tidigare att det är klart att även inriktningar för puckelpist och ishockey startar på G2 i höst. Planer finns på gymnastik och e-sport också, men i så fall tidigast läsåret 2021-2022.

Just nu pågår intagning till höstens gymnasium och man kan söka fram till 17 maj.