Ett stenkast från kommungränsen ligger den, Värmdös nya racketanläggning. Det är Gustavsbergs tennisklubb, GTK, som har byggt åtta nya utebanor ihop med ägarna till Skeviks gård, där anläggningen ligger.

Hälften av banorna är för tennis och hälften för padel och nyligen invigdes alltihop med fest och uppvisningsspel. För GTK är det en ny värld av möjligheter som öppnats.

– Det är den största milstolpen för vår klubb sedan vår hall byggdes för 30 år sedan. Det gör att vi kan ha våra sommarläger på hemmaplan, istället för att åka till olika anläggningar ute i landet för att få plats, säger Erik Botvidson, klubbchef hos GTK, och förklarar att de kan ha 50-60 deltagare, barn och vuxna, på sina läger.

Den nya anläggningen öppnar också för större tävlingar och fler träningar.

Andra klubbar hör av sig

Med sina 1 300 medlemmar på fyra tennisbanor inne, och en utomhus vid Ekedal, är GTK en av Sveriges mest trångbodda tennisklubbar, enligt Erik Botvidson. Och en av landets tio största. Det är dessutom kö för att få börja spela tennis.

– Idag kan vi bara erbjuda två träningar i veckan för våra medlemmar, för att det inte finns fler tider, säger han.

De yngsta, fem-sex-åringarna, kan nästan alltid få en plats, enligt Erik, medan äldre barn får räkna med att köa ett par år. En dialog pågår med Värmdö kommun om ny, större rackethall.

Klubbar från andra delar av Stockholm har redan hört av sig och vill anordna tävlingar och träningsläger på de nya banorna.

– Det finns inte så många anläggningar av den här storleken i Stockholm så det är eftertraktat. Vi får titta på till nästa år om vi har möjlighet att hyra ut tider till andra föreningar, säger Erik.

När Mitt i Värmdö är där har ett gäng yngre spelare tagit sig dit, och de är gärna med i tidningen.

– Om jag måste välja mellan tennis och padel? Tennis! Det är roligare för det är en större bana och man kan slå bollen längre om man får en bra träff, förklarar Lily.

Bana för pickleball

Klubben äger och disponerar sex av banorna – fyra för tennis och två padel – medan två padel i första hand är till för Skeviks gäster, men kan också bokas av GTK vid behov. På plats kommer även finnas en så kallad pickleball-bana. Den kommer att vara öppen och gratis för alla under 18 år att spela på.

– Pickleball är den snabbast växande racketsporten i USA just nu, men ganska nytt här i Sverige, säger Erik och beskriver det som en form av minitennis med mycket volleyspel.

– Det är en mindre bana där de äldsta och yngsta kan spela lite enklare tennis, mer spontant. Samtidigt uppmuntrar det till mer rörelse bland unga, säger Erik och tillägger att deras äldsta medlem är över 90 år gammal.

Fortfarande återstår två banor att bygga klart, och pickleball-banan, och namnet på anläggningen är GTK Skeviks gård tennis och padel. Nästa år hoppas de kunna bygga ett mindre klubbhus på platsen också, och en läktare.

Alla banor kommer att kunna bokas av vem som helst när det finns lediga tider och de är tänkt att användas från april till september.