Efter tre års förberedelser och en pandemi som kom i vägen har föreningen Fyrhuset fått grönt ljus – att arrangera en världscuptävling i freestyle mountainbike, med Fyrhuset bikepark i Stavsnäs.

Det handlar om en deltävling i den officiella världscupen FMB World Tour och det kommer att äga rum under två dagar i slutet av maj.

– Äntligen! Det känns jättekul! Vi tänker att hela evenemanget ska bli en folkfest där alla som vill är välkomna, säger Alex Alanko, verksamhetschef i föreningen Fyrhuset.

Alex tävlar själv i freestyle mountainbike på internationell nivå och är en av de som varit drivande i att dels bygga cykelparken i Stavsnäs, dels anordna tävlingarna. Grenen FMB innebär att man cyklar en bana med ramper och gör avancerade hopp och volter på cykel.

Många anmälda redan

Idén att ordna en världscuptävling i Stavsnäs fick de redan 2019 och sedan dess har de jobbat med att bygga upp en bana som är godkänd för en tävling på den nivån. Hela cykelparken har byggts upp av ungdomarna själva med stöd av vuxna i föreningen.

– Banan är klar, det vi gör nu är att snygga till och utveckla där det behövs inför tävlingarna, säger Alex.

De har redan fått besked från flera av Sveriges proffsåkare att de kommer till tävlingen, även ett antal utländska åkare har anmält sig.

Jam för tjejer

– Världsmästaren i FMB är svensk, Emil Johansson, och han har sagt att han kommer om han har möjlighet. Det vore jättekul, säger Alex.

Utöver världscuptävlingen ordnas en tävling för amatörer och två så kallade jam, ett för juniorer och ett enbart för tjejer.

– Vi vill uppmuntra och inspirera ännu fler tjejer att testa den här typen av cykling. Därför gör vi ett tjejjam. Då kan tio cyklister köra samtidigt på banan under cirka en halvtimme, det är en rolig form, både att titta på och cykla, säger Alex.

https://www.mitti.se/nyheter/har-bygger-ungdomarna-sin-egen-bikepark/repufd!RuY0q40vfLUzlsB51IsMVg/