Tussilago, solvarma husväggar, blottade grusvägar, fågelsång och ljusare morgnar. Våren. Årstiden som kanske är den mest efterlängtade av dem alla. Årstiden som aldrig kan komma tidigt nog.

Om man inte frågar SMHI. De anser nämligen att en meteorologisk vår får komma som tidigast 15 februari.

– Jo, vi har tagit beslut om det för statistikens skull, säger Sverker Hellström som är klimatolog på SMHI.

Sen vår?

Är inte våren ovanligt sen i år då? Nja, det beror på hur långt bakåt man tittar. SMHI sammanställer ett medelvärde utifrån statistik från de senaste trettio åren. Det kan nämligen skifta stort mellan åren. Men den senaste mätperioden från 1991 till 2020 säger att våren kommer den första eller andra mars till Stockholm.

– Backar vi till mätperioden innan det, alltså 1961-1990, kom den inte förrän den 16-17 mars, berättar Sverker Hellström.

Våren är lurig. Den tar ett kliv framåt och två bakåt. Sol, snö och regn om vartannat. Men så en dag har de bistra vårvindarna bytts ut mot känslan av att det har vänt. Knoppar brister, isen smälter och värmen kommer.

Yvonne Berg, Vasastan: Det första sneda ljuset är mitt bästa vårtecken. Det skarpa, nästan vita. Eller förresten, allra bäst är en nyutslagen golfboll!

Yvonne Berg, Vasastan: Det första sneda ljuset är mitt bästa vårtecken. Det skarpa, nästan vita. Eller förresten, allra bäst är en nyutslagen golfboll!

Klara B Orreteg

Tittar upp i himlen

SMHI har sitt sätt att mäta när våren har kommit. Sen finns den kalendariska definitionen som menar att våren består av månaderna mars, april och maj. Men sen finns den personliga upplevelsen: Den som i hjärtat säger att våren är kommen.

Sverker Hellström behöver titta uppåt för att hitta sitt bästa vårtecken.

– Ja vi meteorologer har ett speciellt vårtecken. Det är de här stackmolnen som tornar upp sig. Och första gången man ser ett stackmoln med alldeles knivskarp undersida, som man ser ofta på sommaren men sällan på vintern, då är det vår. De bildas genom att solen värmer luften närmast marken så den stiger och når en nivå där vattenångan kondenserar och bildar moln. Varje stackmoln bildas då i stort sett på samma höjd, vilket gör kanten väldigt skarp. Det ser nästan ut som att någon skurit av med smörkniv.