Till vänster i bild Petra Blixt med sällskap på Restaurang Pont och till höger i bild Nelly la Fleur på Viggbyholms stationscafé. Foto: Maria Broberg

Våren är här och trycket på uteserveringarna ökar

Förhoppningarna om lättnader på restriktionerna har skjutits framåt i tiden - som det ser ut nu till och med 3 maj. Även om restaurangerna fortfarande kämpar i motvind så går vi mot ljusare tider.

  • Publicerad 10:00, 11 apr 2021

Blir det bra väder kommer nog uteserveringarna bli fyllda.

Det är blandade känslor hos restaurangerna när trycket på uteserveringarna ökar. Mitt i har besökt Restaurang Pont vid Hägernäs strand och Viggbyholms stationscafé.

Pont har halverat antalet platser inomhus, men utomhus har de stora ytor och man kan hålla två meters avstånd mellan borden. De har bordsservering både inomhus och utomhus.

Viggbyholms stationscafé har också färre bord inomhus, men kan ha kvar mängden bord utomhus. De har spridit ut borden runt hela huset , istället för att ha de samlade på ett ställe.

Vill helst stänga ner

På Pont önskar restaurangägaren Murat Kaya att myndigheterna skulle ha stängt restaurangerna.

– Vi är rädda för att bli smittade och gästerna har höga krav på att det ska vara säkert. Det är ett hårt jobb som påverkar oss både psykiskt och fysiskt, säger han.

Hade restaurangen tvingats stänga helt så hade man fått bidrag både från staten och försäkringsbolaget.

Ingen oro

Katarina Cezyzewska arbetar på Viggbyholms stationscafé och hon tror att dagar med fint väder kommer att ge ungefär lika många gäster som förut. Man har också många gäster som beställer hämtmat. Hon känner inte så stor oro inför den varmare årstiden.

– Allt blir lättare nu. Det är säkrare för alla nu när man kan sitta ute mer, säger hon.

Vana vid kyla

På Restaurang Pont sitter Petra Blixt med sällskap. De har åkt ända från Sollentuna för att hitta en bra uteservering. Hon säger att de fortfarande inte skulle gå inomhus på restaurang när det är så nära vaccinet, men nu när man kan sitta ute så blir det annorlunda.

– Det finns ett uppdämt behov så blir det bra väder kommer nog uteserveringarna bli fyllda, men även vid kallare väder. Vi har varit ute hela vintern så man har en annan tolerans för kyla nu, säger Petra Blixt.

I solen på Viggbyholms stationscafé sitter Nelly la Fleur med sällskap och fikar. Hon tror också att folk är svältfödda på att komma ut och att uteserveringarna kommer vara fulla utifrån vad restriktionerna tillåter. Däremot önskar hon att fler beställningar kunde tas utomhus.

– Enklare beställningar borde göras utomhus och fler borde ha kaffevagnar utomhus. Annars tvingas folk in ändå, säger Nelly la Fleur.