Det var 2019 som Haninge införde 12-timmarspass för anställda inom vård och omsorg i kommunen. Scheman med 12-timmarspass, där en timmes lunch ingår, var en del av att se till att heltid blir en norm bland vårdanställda.

Samtidigt väckte det starka reaktioner bland personal som menade att det var slitigt att jobba så långa pass i en stressig arbetsmiljö. Passen ledde även till att hela dagar gick till jobbet.

https://www.mitti.se/debatt/vi-ar-141-personer-som-kraver-att-aldreomsorgen-gor-om-schemat/lmsfj!6354309/

Trots starka reaktioner har 12-timmarspassen blivit kvar. Samtidigt utförs det just nu risk- och konsekvensanalyser för att se om ytterligare ett 12-timmarspass skulle kunna införas för anställda på vårdboendet Hagagården.

Demonstration

Rättvisepartiet socialisterna tog i september initiativ till en namninsamling mot de långa passen. Tidigare under veckan anordnades en demonstration utanför kommunhuset inför kommunfullmäktige. Ett tjugotal undersköterskor från kommunens vårdboenden demonstrerade mot förslaget.

– Jag ser hur mina kollegor bryts ner och inte orkar mer. När jag själv ska jobba passet har jag ångest hela veckan för jag vet att det kommer bli tufft, säger Susanne Emretzon, undersköterska och en av de som var med på demonstrationen.

– Jag trodde inte mina öron när jag hörde förslaget.

Förslaget skulle innebär att personalen skulle arbeta 12-timmarspass varje gång de jobbar helg, vilket är vartannan vecka. Hiewt Abay har jobbat som undersköterska i tre år.

– Jag skulle inte ha någon tid över till mina barn med så långa pass, det skulle vara tråkigt.

En annan del i förslaget är att kvällspassen ska förlängas och att personal slutar 22 i stället för 21.

Heltidsnormen

Enligt Martin Strömvall (KD), ordförande i äldrenämnden i Haninge, har man valt att fortsätta med 12-timmarspassen trots kritiken då det är en del av kommunens beslut att ha heltid som norm.

– Det finns beslut mellan kommunen och Kommunal om att vi ska ha en heltidsorganisation inom äldreomsorgen i Haninge. Rätt till heltid för personalen innebär bättre villkor och ökad kontinuitet. Genom att vi har en heltidsorganisation måste verksamheterna organisera schemaläggningen därefter.

Martin Strömvall är medveten om kritiken mot förslaget men påpekar även att reaktionerna även varit positiva.

– Min uppfattning är att merparten av medarbetarna är glada över att de har fått möjlighet att gå upp till heltid och på så sätt få bättre villkor.

Kommer de längre passen bli fler i schemat för de anställda på Hagagården framöver?

– Vi kommer att säkerställa att vi har en fortsatt heltidsorganisation. Sen är det inte min roll att bestämma om exakta schematider, det och schemaläggningen är upp till verksamheten att avgöra, säger Martin Strömvall.