Det har rått byggfeber vid Liljeholmskajen i många år. Mängder av människor har flyttat hit eller fått arbete i de nybyggda kvarteren. Nu kan de ge sin bild av området, genom projektet Min Liljeholmskaj.

– Vi vill att folk ska dokumentera sin vardag genom att ta bilder. De ska arkiveras och finnas kvar i hundratals år. De blir ett bidrag till historieskrivningen, säger Peeter Mark, projektledare på Stadsarkivet.

App ska laddas ner

Projektet är ett samarbete mellan Stadsarkivet och Stockholms läns museum. Den som vill medverka ska ladda ner appen Samtidsbild. Där laddar man sedan ner de bilder man tagit.

– Vi vill gärna ha en blandning av bilder, både utomhus- och inomhusmiljöer. Det kan vara bilder av folks arbetsplatser, av deras hem eller av undangömda vrår som få andra känner till, säger Peeter Mark.

Förvandlat område

Stadsarkivet flyttade till Liljeholmskajen för något år sedan. Det bidrog till att man valde just detta område.

– Det slog oss hur spännande området är. Det har förvandlats från ett ganska sjabbigt industriområde till ett rätt så flashigt område med många nyinflyttade, säger Peeter Mark.

Bildspel vid kajen

Senast den 15 november ska fotografierna vara inlämnade, med bildtexter som berättar om vad de föreställer. Alla bilder arkiveras sedan av Stadsarkivet och ska finnas tillgängliga och sökbara i staden e-arkiv. Ett urval av dem ska också läggas in i det digitala arkivet Stockholmskällan, som drivs av Stockholms stad.

Dessutom ska man kunna se fotografierna på Liljeholmskajen i vinter.

– Ett bildspel ska visas i våra lokaler på Sjöviksvägen 126. Det blir troligen i december, säger Peeter Mark.