"Julian född 3 april 2019 tar en av sina första turer med vagnen hemma på Liljeholmskajen." Inkommen bild till Stadsarkivet. Foto: Sebastian Lindholm

Vardagsbilder från Liljeholmskajen bevaras för framtiden

Under 2000-talet har Liljeholmskajen förvandlats från ett industriområde till ett modernt bostadskvarter. Nu har de som bor och arbetar där chans att vara med och dokumentera området. "Bilderna bevaras för framtiden", säger Peeter Mark på Stadsarkivet.

  • Publicerad 06:40, 27 okt 2020

Det har rått byggfeber vid Liljeholmskajen i många år. Mängder av människor har flyttat hit eller fått arbete i de nybyggda kvarteren. Nu kan de ge sin bild av området, genom projektet Min Liljeholmskaj.

– Vi vill att folk ska dokumentera sin vardag genom att ta bilder. De ska arkiveras och finnas kvar i hundratals år. De blir ett bidrag till historieskrivningen, säger Peeter Mark, projektledare på Stadsarkivet.

App ska laddas ner

Projektet är ett samarbete mellan Stadsarkivet och Stockholms läns museum. Den som vill medverka ska ladda ner appen Samtidsbild. Där laddar man sedan ner de bilder man tagit.

– Vi vill gärna ha en blandning av bilder, både utomhus- och inomhusmiljöer. Det kan vara bilder av folks arbetsplatser, av deras hem eller av undangömda vrår som få andra känner till, säger Peeter Mark.

"Kylig höstdag på Liljeholmskajen. Betonglejoninnan spanar ut över Årstaviken." En av bilderna som kommit in till Stadsarkivet. Foto: Ellinor Nordström

Förvandlat område

Stadsarkivet flyttade till Liljeholmskajen för något år sedan. Det bidrog till att man valde just detta område.

– Det slog oss hur spännande området är. Det har förvandlats från ett ganska sjabbigt industriområde till ett rätt så flashigt område med många nyinflyttade, säger Peeter Mark.

Bildspel vid kajen

Senast den 15 november ska fotografierna vara inlämnade, med bildtexter som berättar om vad de föreställer. Alla bilder arkiveras sedan av Stadsarkivet och ska finnas tillgängliga och sökbara i staden e-arkiv. Ett urval av dem ska också läggas in i det digitala arkivet Stockholmskällan, som drivs av Stockholms stad.

Dessutom ska man kunna se fotografierna på Liljeholmskajen i vinter.

– Ett bildspel ska visas i våra lokaler på Sjöviksvägen 126. Det blir troligen i december, säger Peeter Mark.

"Blommor på balkongen." Bilden som kommit in till Stadsarkivet. Foto: Sam Redestad

Lämna in bilder senast den 15 november

Projekt: Min Liljeholmskaj.

Syfte: Att dokumentera Liljeholmskajens vardagsliv genom bilder, för framtiden.

Pågår: 19 okt–15 nov.

Metod: Ladda ner appen Samtidsbild. Ladda ner bilderna där. Den som inte har en smart telefon kan ladda ner sina digitala bilder via Samtidsbilds webbsida.

Samarbete: Stadsarkivet och Stockhoms läns museum genomför projektet tillsammans.

Visa merVisa mindre