SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde, bedömer att de kan effektivisera och få ner sina kostnader med 295 miljoner kronor.

Men det kommer inte att räcka. Enligt regionledningskontoret ser underskottet ut att bli 570 miljoner kronor. Besparingar om ytterligare 275 miljoner behövs, skriver kontoret i en avstämning av 2024 års budget.

Men frågan är på vad.

Enligt verksamhetsplanen råder allaredan anställningsstopp för administrativ personal, restriktivitet för externa utbildningar, stopp för externa konferenser och tjänsteresor, och paus för alla IT-projekt.

Personalens frukt

Dessutom inköpsstopp för varor som inte är nödvändiga för patientvård. Till exempel fruktkorgar, vilket orsakade proteststormen "banangate" tidigare i år.

Då grep finansregionrådet Aida Hadžialić (S) in och fruktkorgarna blev kvar.

Hur ska de klara att spara de 570 miljoner som föreslås?

– Vi ska nu genomlysa det och se vad som krävs. De måste effektivisera, där det går. Men, och det är viktigt, inte så det drabbar vårdpersonalens arbetsmiljö, och inte varsla vårdpersonal, säger hon.

Måste producera

Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beställer, och betalar för, den vård som SLSO utför, precis som när det gäller privata vårdgivare.

Men SLSO har inte alltid lyckats producera tillräckligt med vård för att gå runt, delvis på grund av brist på sjuksköterskor för att bemanna vårdplatser, då man minskat på inhyrd personal.

Mindre hyrpersonal

Det är lite av ett moment 22.

Under 2024 ska SLSO spara 250 miljoner kronor på hyrpersonal, och istället nyanställa omkring 100 medarbetare. I slutändan blir det 125 miljoner billigare, enligt SLSO:s beräkningar.

– Erfarenheten hittills visar att man lyckas rekrytera tillbaka sjuksköterskor från hyrbolagen, säger Aida Hadžialić .

Statsbidrag

Nu skjuter regeringen till 6 miljarder kronor till landets regioner, varav 1 267 100 000 till Region Stockholm.

Kan det rädda SLSO:s underskott?

– Pengarna är välkomna. Varenda krona behövs just nu. Men det är tillfälliga pengar, och ingen långsiktig lösning, säger Aida Hadžialić .