George Saliba har drivit Vårberg sko och nyckelservice i tolv år. Idag skojar han med grannen, köksbiträdet från restaurangen mittemot, båda skrattar till. Han tycker att det skett en positiv förändring i centrum de senaste två åren.

– Jag har sett fler poliser och ordningsvakter vilket ökat tryggheten runt centrum. Nu vågar fler av mina kunder ta sig hit, säger han.

Vårberg centrums ägare har gjort sina försök att förvandla centrumet. På sistone har flera nya småbutiker öppnat och i förra veckan öppnade Vårbergs kafé och bageri i två våningar.

Men George Saliba tror att det kan bli ännu bättre.

– Ibland ser man många ordningsvakter, andra dagar inga alls. Jag har också pratat och sagt till mina kunder som ibland känner sig obekväma med poliser att inte vara rädda. Men centrumet behöver lite mer värme i både inomhusmiljön och känsla kan jag tycka, säger George Saliba.

Öppna drogscenen borta

Skärholmspolisen tycker att det har gjort stor skillnad i området att flera personer har dömts till fängelstraff för narkotikahärvan i Vårberg.

– Vi upplever det som väsentligt mycket lugnare och tryggare nu och det säger också näringsidkare när vi har varit där. Det är inte alls den problembilden som vi sett tidigare med en öppen drogscen, säger Anders Decker, operativ koordinator på Skärholmspolisen.

Är det tillfälligt eller kommer det att hålla i sig?

– Det är svårt att säga, det var väldigt många som dömdes till fängelsestraff och så länge de sitter kommer de inte att ställa till med något. Men vi ser inte till dem som brukade hänga där men som inte dömdes heller, säger Anders Decker och fortsätter:

– Vi lägger mycket tid på brottsförebyggande arbete i Vårberg nu, men det är svårt att se hur utvecklingen blir.

Lösningen – att bli mer sociala

Graciela Vicente har bott i Vårberg sedan 1989 och tycker att centrumet förbättrats men fortfarande behöver jobba mer med både trygghet och underhåll.

– Det känns som att något bra håller på att hända nu när nya butiker öppnar. Men miljön både inne och ute behöver lite mer jobb, säger hon.

Exempelvis avstår många äldre från att promenera till centrum för att de är rädda att halka. Personligen hade hon önskat sig ett bokkafé i centrum där hon kunnat sätta sig och ta en kopp kaffe och läsa en bok. Själv känner hon sig inte otrygg men tycker att det behövs mer umgänge.

– Man måste öppna för att alla boende kan blir mer sociala med varandra. Så att du under förmiddag kan komma och ta en kaffe och på kvällen kan komma för en öl. Det leder till att fler känner sig stolta över Vårberg, säger hon.