Terränglöparen 9. Ombildningarna i Sundbyberg, särskilt i denna fastighet, bör utredas. Det tycker Vänsterpartiet som har lagt fram en motion i ärendet. Foto: Google

Vänsterpartiet vill utreda ombildningar i Sundbyberg

Vänsterpartiet vill att staden undersöker om ombildningar av allmännyttiga bostäder har gått rätt till, efter ett avslöjande om ombildningskonsulten Restate.

  • Publicerad 16:39, 6 maj 2022

Bekanta till Restates vd skrev sig tillfälligt på adressen så att en ombildning av hyresrätter i Stockholmsförorten Rågsved skulle kunna genomföras. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Tillsammans med partikollegerna i Sundbyberg har gruppledaren Moisés Ubeira (V) nu lagt fram en motion om att utreda vad som hände när delar av Förvaltarens bestånd ombildades under den blågröna mandatperioden 2015 – 2018.

Då såldes bland annat fastigheten Terränglöparen 9, en ombildning som Restate medverkade i och som bolaget självt har beskrivit som "förmodligen en av de genom tiderna största i Sverige".

– Därför finns det skäl att kolla igenom om allt gick rätt till, säger Moisés Ubeira.

Han vill också att eventuella pågående processer där Restate deltar ska stoppas tills utredningen är färdigställd.

"By the book"

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) anser dock inte att det är stadens, utan Ekobrottsmyndighetens, uppdrag att undersöka den här sortens bolag.

– Kommunen har varken kompetens eller befogenhet att utreda oegentligheter.

Samtidigt är han kritisk till Restates verksamhet.

– Lurendrejare har inget på fastighetsmarknaden att göra över huvud taget. De är inte välkomna hit.

Moisés Ubeira tycker att staden visst kan tillsätta en utredning.

– Om man ser att det här är en aktör som har agerat oseriöst kanske vi bör kontrollera de underlag vi har och agerandet i vår kommun. Får man fram information om att saker kan ha hänt är nästa steg att lyfta det till anmälan.

Restates vd Patrik Rosén vill inte kommentera motionen. Däremot säger han att det är sorgligt att händelsen i Rågsved ska svartmåla företagets hela verksamhet.

– Det var olyckligt och dumt av mig. Men majoriteten av det vi gör, gör vi på ett excellent sätt och vi kämpar för att det ska bli så bra som möjligt.

Kan du garantera att inga oegentligheter har ägt rum vid ombildningar i Sundbyberg där Restate medverkat?

– Den enda jag kan komma på här är Terränglöparen 9. Det är det stora allmännyttiga som skett, och där har allt skett "by the book".

En hemlig röst avgjorde ombildningen

Ombildningsfirman har kritiserats tidigare

Terränglöparen 9 i Hallonbergen består av 463 lägenheter och såldes 2017. Totalt ombildades över 1 000 allmännyttiga lägenheter i Sundbyberg mellan åren 2015 och 2018.

Ombildningen i Rågsved är inte första gången som Restates verksamhet ifrågasätts. I Järfälla klubbades en ombildning igenom efter vad vissa misstänker var fusk. Detta kunde dock undersökningarna som följde inte styrka.

Dessutom har Hem & Hyra skrivit om hur Restate tagit ut stora summor under en ombildning i Sollentuna, samtidigt som föreningen ska ha plundrats på flera miljoner.

Källor: Mitt i, Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15