Bekanta till Restates vd skrev sig tillfälligt på adressen så att en ombildning av hyresrätter i Stockholmsförorten Rågsved skulle kunna genomföras. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Tillsammans med partikollegerna i Sundbyberg har gruppledaren Moisés Ubeira (V) nu lagt fram en motion om att utreda vad som hände när delar av Förvaltarens bestånd ombildades under den blågröna mandatperioden 2015 – 2018.

Då såldes bland annat fastigheten Terränglöparen 9, en ombildning som Restate medverkade i och som bolaget självt har beskrivit som "förmodligen en av de genom tiderna största i Sverige".

– Därför finns det skäl att kolla igenom om allt gick rätt till, säger Moisés Ubeira.

Han vill också att eventuella pågående processer där Restate deltar ska stoppas tills utredningen är färdigställd.

"By the book"

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) anser dock inte att det är stadens, utan Ekobrottsmyndighetens, uppdrag att undersöka den här sortens bolag.

– Kommunen har varken kompetens eller befogenhet att utreda oegentligheter.

Samtidigt är han kritisk till Restates verksamhet.

– Lurendrejare har inget på fastighetsmarknaden att göra över huvud taget. De är inte välkomna hit.

Moisés Ubeira tycker att staden visst kan tillsätta en utredning.

– Om man ser att det här är en aktör som har agerat oseriöst kanske vi bör kontrollera de underlag vi har och agerandet i vår kommun. Får man fram information om att saker kan ha hänt är nästa steg att lyfta det till anmälan.

Restates vd Patrik Rosén vill inte kommentera motionen. Däremot säger han att det är sorgligt att händelsen i Rågsved ska svartmåla företagets hela verksamhet.

– Det var olyckligt och dumt av mig. Men majoriteten av det vi gör, gör vi på ett excellent sätt och vi kämpar för att det ska bli så bra som möjligt.

Kan du garantera att inga oegentligheter har ägt rum vid ombildningar i Sundbyberg där Restate medverkat?

– Den enda jag kan komma på här är Terränglöparen 9. Det är det stora allmännyttiga som skett, och där har allt skett "by the book".

https://www.mitti.se/nyheter/en-hemlig-rost-avgjorde-ombildningen/repucx!dMAQDx1nGJwyjzh@f9RQQ/