Att få tid med en advokat kan ofta vara svårt. Det är både dyrt, krångligt och tidskrävande. Det gör att många avstår från att faktiskt söka den hjälp man är i behov av. För att underlätta detta har Azra Osmancevic och Evelina Anttila startat legaltech-bolaget Justic med idén att med hjälp av teknik sänka den idag höga tröskeln för tillgång till juridisk rådgivning.

– Vi har nyligen lanserat vår första produkt som vi kallar "Första Hjälpen", det är en digital juristmottagning där du kan få gratis juridisk rådgivning online, säger Azra Osmancevic.

– Det är ungefär som Kry-appen. Man går in på vår hemsida och sedan krävs det ett fåtal klick innan har man bokat in ett 20 minuters kostnadsfritt möte med en advokat som kan ämnet. Många vet inte att det går att få gratis initial juridisk rådgivning. Vi såg därför detta som ett naturligt första steg i att effektivisera och förenkla tillgängligheten, säger Evelina Anttila.

Ska utvecklas

Betan för Första Hjälpen är släppt och med hjälp av användarnas feedback är planen att fortsätta utveckla digitala gör-det-själv verktyg för vardagliga juridiska problem så att fler människor får den hjälp de kan tänkas behöva.

– Justic är vårt hjärteprojekt. Det både kombinerar det vi tror på och står för. Ökad "access to justice" genom användningen av ny teknik. Det här är första steget i att bygga en robotjurist, en slags fullserviceplattform dit du kan gå för att få enkel och snabb hjälp med juridik- och konsumentfrågor, säger Evelina Anttila.

– Det här är en helt ny approach, och det finns inget liknande i juristbranschen som fokuserar på privatpersoner. Vi har tittat på andra branscher och inspirerats och insett att det funkar att digitalisera juridiken också, säger Azra Osmancevic.

Hur lärde ni känna varandra?

– Vi har känt varandra ända sen vi spelade fotboll tillsammans för advokatfirman Manheimer Swartling. Det var vår första arbetsplats som advokater för drygt elva år sedan, säger Evelina Anttila.

Ni har alltså spelat fotboll för en advokatfirma. Hur gick det?

– Vi spelade turneringar i Europa och har vunnit både EM och SM i fotboll för advokater, berättar Azra Osmancevic.

I Justics pipeline ligger många fler digitala tjänster berättar Azra. Men det första steget blir att till hösten göra hemsidan och Första Hjälpen tillgänglig på flera språk så att en bredare allmänhet kan del av den kostnadsfria rådgivningen.

– Det är viktigt med juridisk rådgivning och vi anser att alla har rätt till att få grundläggande hjälp, säger hon.

– Responsen vi fått hittills har varit över förväntan. Vi är superexalterade inför framtiden, säger Evelina Anttila.