Våren 2020 tvingades den som då drev vandrarhemmet att stänga det efter massavbokningar under coronapandemins början.

Hösten samma år stod det klart att den närmaste grannen, Tyresö församling, tar över.

Handelsboden redo

Nu har vandrarhemmet slagit upp portarna igen, i alla fall en del av det. Handelsboden öppnade för gäster i somras, berättar föreståndare Anette Steen.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande av Tyresöborna. Många har en koppling till Prinsvillan och platsen, strosar förbi och stannar och pratar. Vi välkomnar alla att titta förbi, slå sig ner utanför, ha en picknick till exempel, säger Anette Steen som tror att naturen lockar liksom de historiska omgivningarna med bland annat slottet.

https://www.mitti.se/nyheter/kyrkan-tar-over-vandrarhemmet/reptjp!yZZ9QIX9RoYmFP4MQzXURg/

Det var först nyligen i samband med att coronarestriktionerna lättade som församlingen på sin hemsida gick ut med att vandrarhemmet har öppet.

– Vi har varit lite tysta om det för vi ville smyga igång, få alla delar på plats och bli lite varm i kläderna innan vi gick ut brett, säger Anette Steen och lägger till att också restriktionerna var en anledning.

Prinsvillan renoveras

Församlingen hyr de tre byggnaderna av Nordiska museet. Under det senaste året har handelsboden och lakejvillan målats om. Husen har fått delvis ny inredning och bergvärme ska nu installeras.

Prinsvillan har blivit ommålad på övervåningen och ska få köket renoverat innan huset är redo för övernattningar.

– I år ska Prinsvillan öppna för gäster. Förhoppningsvis blir vi klara till julmarknaden.

Julmarknad i november

För till skillnad mot förra året, då pandemin satte käppar i hjulen, blir det i år en marknad vid vandrarhemmet. Den 27–28 november, första adventshelgen, är det dags.

https://www.mitti.se/nyheter/kafe-har-flyttat-in-i-prinsvillan/reptjC!ug36lnyJVJH@PxCwXe5Arw/

Nytt för i år är en marknadsscen för korta uppträdanden.

– Vi kommer i samband med marknaden ha en liten invigning av, och öppna upp, Prinsvillan igen som en levande och öppen plats för Tyresöborna att mötas på, säger Anette Steen.