Ska renoveras. Det vita huset som kallas Prinsvillan är redo för gäster senare i år, men Handelsboden (i bakgrunden) har redan öppnat. Foto: Sacharias Källdén

Vandrarhemmet åter öppet för besökare

Efter över ett år i träda tar vandrarhemmet nära Tyresö slott återigen emot gäster – nu i kyrkans regi. "Vi vill att det ska vara en plats för alla", säger föreståndaren Anette Steen.

  • Publicerad 07:37, 22 okt 2021

Våren 2020 tvingades den som då drev vandrarhemmet att stänga det efter massavbokningar under coronapandemins början.

Hösten samma år stod det klart att den närmaste grannen, Tyresö församling, tar över.

Handelsboden redo

Nu har vandrarhemmet slagit upp portarna igen, i alla fall en del av det. Handelsboden öppnade för gäster i somras, berättar föreståndare Anette Steen.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande av Tyresöborna. Många har en koppling till Prinsvillan och platsen, strosar förbi och stannar och pratar. Vi välkomnar alla att titta förbi, slå sig ner utanför, ha en picknick till exempel, säger Anette Steen som tror att naturen lockar liksom de historiska omgivningarna med bland annat slottet.

Kyrkan tar över vandrarhemmet

Det var först nyligen i samband med att coronarestriktionerna lättade som församlingen på sin hemsida gick ut med att vandrarhemmet har öppet.

– Vi har varit lite tysta om det för vi ville smyga igång, få alla delar på plats och bli lite varm i kläderna innan vi gick ut brett, säger Anette Steen och lägger till att också restriktionerna var en anledning.

Prinsvillan renoveras

Församlingen hyr de tre byggnaderna av Nordiska museet. Under det senaste året har handelsboden och lakejvillan målats om. Husen har fått delvis ny inredning och bergvärme ska nu installeras.

Prinsvillan har blivit ommålad på övervåningen och ska få köket renoverat innan huset är redo för övernattningar.

– I år ska Prinsvillan öppna för gäster. Förhoppningsvis blir vi klara till julmarknaden.

Julmarknad i november

För till skillnad mot förra året, då pandemin satte käppar i hjulen, blir det i år en marknad vid vandrarhemmet. Den 27–28 november, första adventshelgen, är det dags.

Kafé har flyttat in i Prinsvillan

– Vi kommer i samband med marknaden ha en liten invigning av, och öppna upp, Prinsvillan igen som en levande och öppen plats för Tyresöborna att mötas på, säger Anette Steen.

Föreståndare Anette Steen. Foto: Donna Holmkvist

Prins Eugens sommarbostad

Prinsvillan hyrdes som sommarbostad 1894–1912 av "målarprinsen" Eugen. Huset bygddes på 1880-talet på grunden av stenborgen Tyresöhus.

Till vandrarhemmet hör också lakejvillan och handelsboden.

Församlingen kallar vandrarhemmet Prinsvillan. Det har öppet året runt och är liksom tidigare anslutet till STF.

I dag går nio rum att hyra. Senare i år, när huset Prinsvillan öppnar, finns det ytterligare fyra rum.

Källa: Lilla Tyresös tidigare hemsida, Prinsvillan.se

Visa merVisa mindre

Handelsboden sett från Prinsvillan. Foto: Sacharias Källdén