En timmes fri parkering införs i Enköping från och med nästa år. Det är i alla fall det förslag till beslut som ligger på kommunfullmäktiges bord när de ska besluta om taxor och avgifter för 2023.

Det oväntade förslaget till beslut togs vid tekniska nämndens sammanträde den 16 mars. Det beslutades att p-avgiften för zon A, alltså de mest centrala parkeringsplatserna i Enköping, tas bort den första­ timmen.

”Kan förstå önskemålen”

Två partier reserverade sig mot beslutet i nämnden– Nystart Enköping och Miljö­partiet.

– Jag kan förstå önskemålen om avgiftsfri parkering i centrum, men anser det olyckligt att redan nu ändra den avgiftsmodell vi nyligen infört – särskilt som en första utvärdering visar att det nya systemet börjar fungera, skriver Anders Wikman (NE) i en reservation mot beslutet.

Tomas Rådkvist (MP) ordförande i tekniska nämnden skriver att de nya parkeringsreglerna som infördes i juni förra året är en konsekvens av kommunfullmäktiges beslut i parkeringspolicyn att avgiftsbelägga parkeringar för att öka attraktiviteten och trafiksäkerheten i centrum.

– Att så flagrant bortse från dessa fakta som vissa partier nu gör är enligt min mening att inte ta sitt ansvar för varken fullmäktiges beslut, arbetet med årets stadskärna eller centrumhandeln och det kommer att allvarligt försvåra arbetet med att skapa ett attraktivt centrum, skriver Tomas Rådkvist.

Ville ha två timmar

Sverigedemokraterna, som röstade ja till det somi slutändan blev Socialdemokraternas och Liberalernas yrkande (snarlika förslag) ville­ egentligen gå ännu längre.

Rickard Daxner (SD) yrkade på två timmars fri parkering i centrum med p-skiva med motiveringen:

– Vi vill råda bot på bristen­ av gratis parkering i centrum och skapa möjlighet för handeln samt besöksnäringen att utvecklas och underlätta kundkontakten. Dessa åtgärder möjliggör ett mer livskraftigt näringsliv och banar väg för nyetableringar av olika serviceföretag.