Vandaliserad. Men polisen har redan lagt ned förundersökningen. Foto: Stockholms stad

Vandalisering på begravningsplats – 33 gravar välta

Trots utökad bevakning av Norra begravningsplatsen kunde någon eller några gå loss på gravstenarna. 33 var välta när personal gjorde upptäckten. "Ofattbart", säger kyrkogårdschefen Lars Wetterlund.

  • Publicerad 09:57, 14 dec 2020

Det var i onsdags kväll som upptäckten gjordes.

En stor mängd gravstenar hade då välts på Norra begravningsplatsen i Solna.

– Någon eller några hade vält 33 gravstenar, i ett kvarter hade man tagit nästan alla och sedan var det spritt på fler ställen, säger kyrkogårdschefen Lars Wetterlund.

Personalen har jobbat hela helgen med att resa och återställa gravstenarna, inför och under julhelgen väntas många besökare på kyrkogården och anhöriga ska inte behöva se sina käras gravplatser så, menar Lars Wetterlund, som har svårt att förstå gärningen.

– Det är helt ofattbart att man gör så här. Visst att någon i ren ilska puttar omkull en gravsten men det här var rena massakern. Vad det står för är omöjligt att veta.

Hur vanligt är det att gravplatser vandaliseras?

– Inte speciellt vanligt. Att man så här systematiskt tippar stenar har vi nog inte sett tidigare.

Utökad bevakning

Sedan i somras har begravningsplatsen utökad bevakning. Detta efter den brutala misshandeln av två pojkar som förnedrades och utsattes för övergrepp.

Vaktbolag sonderar flera gånger på nätterna, men missade gravstensvandalerna. Det kan nu vara läge att börja låsa grindar nattetid för att förhindra brott framåt, berättar Lars Wetterlund.

– Vi har börjat låsa en grind, och kanske blir det så att vi låser alla framöver.

Dock behöver en del praktiskt lösas, som låsanordningar och viss restaurering av grindar. Det blir i så fall en fråga för politikerna.

– Grindarna har inte varit låsta på 100 år, men det kanske är dags. Nu hoppas vi att vi inte drabbas mer inför jul, säger Lars Wetterlund.

Polisutredning nedlagd

Vandaliseringen polisanmäldes, men på polisens presstjänst uppger Ander Bryngelsson på måndagsmorgonen att ärendet redan är nedlagt.

– Förmodligen har man inte haft något att gå vidare med, säger han.

Säkerhetsarbetet med Stockholms stads kyrkogårdar, där Norra Begravningsplatsen ingår, skärps nu. Det meddelar Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm. m

– Jag blir så arg, våra kyrkogårdar ska vara trygga platser där man rofyllt kan minnas sina nära och kära, inte ett tillhåll för ligister som förstör. För att öka tryggheten patrullerar väktare kring kyrkogårdarna kvällar och nätter. Nu vidtar vi ytterligare åtgärder genom att också börja låsa grindarna på Norra Begravningsplatsen och Skogskyrkogården nattetid, säger Dennis Wedin.